Casa de avocatura Musat & Asociatii a reprezentat cu succes Farmexim, unul dintre cei mai importanti importatori si distribuitori de medicamente de pe piata locala, pe parcursul unei ample investigatii in care au fost implicati toti marii distribuitori de medicamente din Romania.

Investigatia Consiliului Concurentei a fost declansata ca urmare a deciziei distribuitorilor de a sista livrarile de medicamente catre farmacii si spitale in perioada februarie - octombrie 2008, pe fondul refuzului Ministerului Sanatatii Publice de a calcula pretul medicamentelor prin raportare la evolutia cursului valutar. Aceasta a vizat posibila incalcare a prevederilor art. 5 din Legea concurentei si a art. 101 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene de catre Membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente („ADIM”) si ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania („ADMR”).

Declansata in urma cu mai bine de trei ani prin Ordinul 406/27.10.2008, investigatia, in cadrul careia au avut loc inspectii inopinate la sediul distribuitorilor vizati, a condus la emiterea unui raport in cadrul caruia se propunea sanctionarea distribuitorilor cu amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a acestora. In urma audierilor care au avut loc in decembrie 2011 si a analizei argumentelor inaintate de catre companiile investigate in observatiile la raport, Plenul Consiliului Concurentei a decis inchiderea acestei investigatii fara aplicarea vreunei sanctiuni.

“Consiliul Concurentei recunoaste astfel validitatea argumentelor privind atat justificarea actiunilor Farmexim in contextul economic si legal aplicabil cat si lipsa oricaror efecte anticoncurentiale pe piata. Sistarea furnizarii de medicamente catre farmacii si spitale pe fondul refuzului Ministerului de a ajusta pretul medicamentelor in functie de evolutia cursului valutar a fost o actiune necesara, menita sa contrabalanseze pozitia de forta a Ministerului, in incercarea de a-l determina sa actioneze potrivit prevederilor legale in vigoare”, a declarat Anca Buta Musat, Partner Musat & Asociatii.

Casa de avocatura a asistat Farmexim pe parcursul investigatiei prin redactarea observatiilor la raportul Consiliului Concurentei si prin reprezentare in cadrul audierilor care au avut loc in fata Plenului Consiliului Concurentei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Musat & Asociatii continua programul de practica platita