Neefectuarea sau realizarea defectuoasa a analizei fluxurilor financiare si de cash-flow a facut ca pe lista firmelor intrate in insolventa in ultimii ani sa se afle inclusiv unele companii profitabile, care ar fi putut sa evite aceasta situatie ”, a precizat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.
“In unele situatii, daca nu ai lichiditati, profitul nu mai are nici o valoare, dupa cum demonstreaza situatia multor firme aflate „pe plus”, dar care, din cauza lipsei de fonduri, au intrat in insolventa la solicitarea partenerilor de afaceri care nu si-au incasat banii”, a declarat Serban.

Aceasta a spus ca multe companii s-au adaptat sau au reactionat cu intarziere fata de provocarile crizei, obisnuiti mai mult cu comportamentul de business din anii de boom economic premergator.

“Partea cea mai dificila a crizei se pare ca a trecut, dar finantarile sunt inca foarte greu de gasit, bancile mentinand restransa finantarea capitalului de lucru, asa incat cash-flow-ul si utilizarea lichiditatilor raman chestiuni vitale pentru orice companie. Unii manageri trec in „extrema” cealalta, care este la randul sau periculoasa: au tentatia ca, atunci cand dispun de fonduri, sa achite rapid din datorii, fara sa ia in calcul lichiditatile necesare pentru continuarea activitatii si generarea unor noi venituri care, in timp, sa aduca o valoare reala de acoperire a noilor datorii generate. Firmele respective intra, desigur, in blocaj, a aratat Mirela Serban.

Potrivit R&M Audit Contabilitate, un alt aspect care poate crea probleme firmelor este managementul defectuos al contractelor, uneori gandite doar din punct de vedere al profitului, nu si al cash-flow-ului.

De exemplu, neincasarea unor avansuri pentru lucrarile mai mari si dedicate (personalizate), compania riscand ulterior sa ramana cu factura aferenta neachitata, fapt care uneori poate fi fatal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri