Esti interesat(a) sa iti deschizi un magazin online si nu esti stapan(a) pe toate aspectele juridice legata de aceasta activitate? Vrei sa afli de constrangeri, reguli si obligatii pe care le ai, ca viitor comerciant online? wall-street.ro, alaturi de avocatul Cristina Barcan, colaborator CJO, incearca “sa faca lumina” in acest domeniu ce prinde avant din ce in ce mai mult.

Acest GHID poate fi folositor atat pentru cei care doresc infiintarea unui magazin online, cat si pentru cei care detin deja un astfel de sit. Nerespectarea unor reguli esentiale din punct de vedere legislativ poate duce la insuccesul vanzarilor si implicit la insuccesul sitului din spatele magazinului. Pe langa insuccesul precizat, pot exista consecinte legale cum ar fi amendarea, plata unor despagubiri sau raspunderea penala.

Prin intermediul acestui GHID, wall-street.ro incearca sa prezinte cateva reguli, principii de baza, ce trebuiesc respectate din punct de vedere legal in cazul comertului online avand la baza o serie de acte normative, acte care ar trebui avute in vedere de orice comerciant online

Comertul online nu reprezinta altceva decat un serviciu al unui furnizor (comerciant) destinat consumatorilor (cumparatorii), serviciu oferit prin intermediul unor mijloace electronice care urmareste un folos patrimonial, care nu necesita prezenta partilor si care este oferit la cererea consumatorului.

Comertul online, asa cum este el definit, poate fi intreprins si de o persoana fizica sau de o persoana juridica.

In ce priveste persoana juridica, situatia cea mai des intalnita in practica consta in crearea unei societati comerciale (S.R.L., de cele mai multe ori), societatea care sa poata activa, conform statutului sau si codurilor CAEN alese, in comertul online si pentru vanzarea produselor vizate.

Spre exemplu, o societate comerciala nu poate vinde online electronice, daca codurile CAEN (activitatea pentru care a fost practic avizata) din statutul sau nu ii permit.

In ceea ce priveste persoana fizica, de cele mai multe ori trebuie sa avem in vedere OUG Nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, fiecare forma de activitate avand specificul ei.

Aceasta forma de comercializare se regaseste de cele mai multe ori in cadrul celor care au o anumita pregatire (spre ex., programator), OUG 44/2008 precizand conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru fiecare forma juridica in parte.

Hotararea de a comercializa online ca persoana juridica sau ca persoana fizica apartine fiecarui antreprenor in parte, fiecare forma juridica aleasa avand in acelasi timp dezavantajele si avantajele ei. Indicat ar fi insa ca aceasta decizie sa fie bazata prin analizarea tuturor elementelor intrucat daca pentru un scriitor sau un programator este mai usor sa-si comercializeze operele ca persoana fizica autorizata (P.F.A.), nu aceeasi situatie o gasim in cazul vanzarilor de electronice, unde o societate comerciala poate castiga increderea clientilor mult mai usor.

Despre cum poti sa vinzi online puteti gasi mai multe informatii pe wall-street.ro.

Regulile acestui GHID se aplica celor care au infiintat deja o societate comerciala (indiferent ca este S.R.L. sau nu), P.F.A, intreprindere individuala sau alta forma economica care va permite emiterea de facturi.

Faptul ca printr-un sit o persoana fizica, X, isi prezinta serviciile, nu inseamna comert

Astfel, daca X isi face un sit prin care promoveaza spre exemplu consultanta financiara, situl lui X nu exercita comert online ci doar aduce la cunostinta doritorilor/vizitatorilor capacitatea sa de a exercita anumite servicii sau nu. Pentru a-si exercita serviciile, X va trebui sa incheie separat eventuale contracte specifice (cum ar fi spre exemplu, un contract de prestari servicii).

Ce acte trebuie sa ai in vedere pentru a infiinta/a desfasura activitatea de comert online

 Legea Nr. 84/1998 privind marcile şi indicatiile geografice;

 Legea Nr. 8/1996 privind drepturile de autor;

 Legea Nr. 365/2002 privind comertul electronic;

 Hotararea de Guvern Nr. 1308 din 11/20/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii 365/2002 privind comertul electronic;

 Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor;

 Ordonanta de Guvern Nr. 130/2000 privind protectia consumatorilor la incheierea şi executarea contractelor la distanta;

 Legea Nr 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti şi consumatori;

 Lege Nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii şi armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor;

 Legea nr. 449/2003 privind vanzarea produselor şi garantiile asociate acestora.

Joia viitoare, in cadrul editiei de legal business de pe wall-street.ro, va vom prezenta in detaliu fiecare lege enuntata mai sus. wall-street.ro incurajeaza comertul online si respectarea clientilor acestora.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
100.000 de opinii ale cumparatorilor online: ce vor romanii?