Marile corporatii nu sunt inca dispuse sa realizeze fuziuni si achizitii (M&A), in ciuda unui mediu economic mai favorabil tranzactiilor, potrivit studiului „Capital Confidence Barometer”, al companiei de audit si consultanta financiara Ernst & Young.
Doar 31% dintre cei intervievati au declarat ca intentioneaza sa se implice intr-o activitate de achizitii in urmatoarele 12 luni, in scadere fata de nivelul de 41% inregistrat in octombrie 2011. Aceasta este cea mai mica valoare inregistrata de la primul barometru Ernst & Young, realizat la sfarsitul anului 2009. In schimb, numarul companiilor care cauta sa vanda active a crescut de la 26% la 31% - in crestere cu 5%.

Studiul se bazeaza pe un sondaj desfasurat in luna martie 2012, in cadrul caruia au fost chestionati peste 1.500 de executivi de top din 50 de tari din intreaga lume.

In conditiile in care redresarea economica globala ramane inca una fragila, companiile nu sunt dispuse sa-si aloce timpul si resursele pentru fuziuni si achizitii iar atitudinile de tipul acumularii defensive de lichiditati vor continua sa reprezinte regula de baza.

„Cu toate acestea, ar putea veni un moment cand actionarii vor pune presiune sau guvernele vor incuraja companiile sa faca ceva cu excesul lor de lichiditati. In eventualitatea in care acest lucru se va intampla, am putea asista la o crestere a activitatilor de fuziuni si achizitii”, se mentioneaza in raportul Ernst & Young.

Proportia celor care considera ca situatia economica mondiala e pe cale de a se imbunatati a crescut de la 26% in octombrie 2011, la 52% in aprilie 2012. Numai 20% dintre respondenti au ramas pesimisti in ceea ce priveste starea economiei fata de 37% inregistrati acum sase luni.

In ceea ce priveste achizitiile, companiile din domeniul serviciilor financiare, biotehnologiei, de petrol si gaze, de tehnologie si de produse de larg consum au declarat ca sunt interesate sa faca tranzactii. Companiile din domeniul minier si metalurgic, auto, al energiei si utilitatilor sunt mai putin increzatoare in privinta unor viitoare implicari in activitati de fuziuni si achizitii.

Cu un acces mai bun la credite si dispunand de lichiditati, multe companii au acum mijloacele si metodele de a face tranzactii, insa motivatia lor este temperata de ingrijorarile privind soliditatea si durabilitatea redresarii economice globale. Temerile companiilor in privinta activitatii de fuziuni si achizitii pe termen scurt sunt determinate si de imposibilitatea de a avea o perspectiva pe termen lung pentru anumite aspecte critice, cum ar fi valoarea de piata.

Acest decalaj intre increderea economica si activitatea tranzactionala a companiilor este evidentiat de datele recente. Astfel, la nivel global, volumul de fuziuni si achizitii a scazut cu 22% in primul trimestru din 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In ciuda imbunatatirii performantelor economice si a cresterii modeste a increderii in afaceri, companiile raman extrem de precaute, mai ales in ceea ce priveste perspectivele pe termen scurt.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri