Receptia lucrarilor de construire este un element esential al unui proiect, intrucat marcheaza pe de o parte finalizarea lucrarilor, iar pe de alta parte delimiteaza raspunderea antreprenorului cu privire la corectitudinea executarii lucrarilor.

Spre deosebire de Codul Civil din 1864, Noul Cod Civil contine mentiuni exprese cu privire la mecanismul receptiei lucrarilor.

Astfel, astazi receptia lucrarilor trebuie intampinata de catre beneficiar printr-o conduita ferma aratandu-se in mod expres ca acesta are obligatia ca intr-un termen rezonabil potrivit naturii lucrarii si uzantelor in domeniu sa verifice lucrarea si sa o receptioneze in masura in care aceasta corespunde conditiilor stabilite prin contract. Faptul ca intr-un domeniu atat de vast precum lucrarile de constructii, noua legislatie face referire la "uzante" si "termen rezonabil" va suscita in practica multiple controverse, in masura in care prin contract partile nu aduc clarificari suplimentare (e.g. determinarea termenului rezonabil pentru verificarea lucrarilor respective, detalierea metodelor de verificare a lucrarilor etc).

Noul Cod Civil sanctioneaza drastic lipsa de reactie a beneficiarului dupa verificarea lucrarilor, aceasta echivaland cu acceptarea fara nicio rezerva. Chiar daca sanctiunea este clara, un context favorabil beneficiarului ar putea aparea daca practica va determina ca aceasta regula nu se aplica si antreprizei in constructii (i.e. lucrarilor de construire pentru care este necesara emiterea unei autorizatii de construire). Aceasta oportunitate rezulta din faptul ca prevederea este inclusa intr-o sectiune generala care (conform Noului Cod Civil) se aplica antreprizei in constructii, doar in masura in care regulile sale sunt “compatibile” cu particularitatile specificate pentru acest contract.

O alta consecinta importanta a receptiei este aceea ca determina antrenarea raspunderii antreprenorului pentru viciile constructiei. Exista si exceptii in acest sens, unde raspunderea este plasata in sarcina beneficiarului daca viciile lucrarii sunt rezultatul unor decizii exclusive ale acestuia cu privire la alegerea solului, a materialelor, a subantreprenorilor sau metodelor de construire. Pentru a putea insa sa beneficieze de aceasta degrevare, antreprenorul va trebui sa manifeste maxima diligenta si pe parcursul lucrarilor sa notifice aceste probleme beneficiarului. Astfel, provocarea pentru ambele parti va fi aceea de a dovedi daca antreprenorul, cu experienta si profesionalismul sau, va putea intui din timp astfel de aspecte si consecintele pe care acestea le-ar putea avea asupra constructiei finalizate.

Autor: Lavinia Ionita, asociat senior in practica de tranzactii imobiliare a NNDKP


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Teraplast si-a marit profitul net cu 40% la semestru