Returnarea sumelor oprite ilegal pensionarilor din contributii de asigurari sociale de sanatate se va face in transe, prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, care pierde peste 1,5 miliarde de lei, potrivit unui proiect de OUG initiat de MMFPS.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a pus, luni, in dezbatere publica proiectul de Ordonanta de Urgenta privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate, relateaza Mediafax.

Documentul prevede ca sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie in transe.

Astfel, pentru sumele retinute in perioada ianuarie - martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012, iar pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011 - aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013.

Proiectul de act normativ mai prevede ca pana in 25 august 2012 Guvernul aproba prin hotarare graficul si modalitatea de restituire a sumelor prevazute, iar restituirea se va face din oficiu, de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.

"Restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre contributiile de asigurari sociale de sanatate retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, rezultate prin aplicarea procentului de 5,5 la suta asupra intregului cuantum al pensiei si celei rezultate prin aplicarea procentului de 5,5 la suta asupra partii din pensie care depaseste 740 lei, se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si se evidentiaza la o pozitie distincta de venituri bugetare", se arata in proiectul de OUG.

Aceste sume vor fi transferate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in primele doua zile lucratoare ale lunii pentru care se efectueaza plata, in contul de sume de mandat si in depozit al Casei Nationale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale si al celor apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora.

Pensionarii vor primi sumele restituite din retinerea CASS impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni.

In nota de fundamentare care insoteste documentul se arata ca, in anul 2012, de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se pierd 286.100.000 de lei, iar anul viitor 1,24 miliarde de lei.

Proiectul de OUG mai stabileste ca pentru aplicarea ei se vor emite norme metodologice care se aproba prin ordin comun al ministrului Finantelor Pblice, presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice.
In baza unei ordonante de urgenta adoptate in 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a retinut, de la 1 ianuarie 2011, o cota de 5,5% drept contributii de sanatate.

Curtea Constitutionala a constatat insa ca procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 lei.
Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a oprit incasarea de catre stat a cotei de asigurari de sanatate pentru pensii mai mari de 740 lei, perceputa pana in prezent peste limita legala, urmand ca pensionarii sa primeasca inapoi acesti bani.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Guvernul vrea sa recupereze 250-300 milioane de lei de la primariile PDL care au primit bani de la Guvernul Ungureanu si va restrange cheltuielile cu achizitii si deplasari externe, pentru a asigura fondurile aferente restituirii catre pensionari a cotei de CASS percepute ilegal.

El a aratat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" a postului PRO TV, ca Guvernul dispune in prezent de fonduri pentru restituirea catre pensionari a cotei de contributii de sanatate perceputa ilegal doar pe parcursul a trei luni, respectiv iunie, iulie si august, si mai are nevoie de aproximativ 400 milioane lei pentru a acoperi platile si in ultimele patru luni ale acestui an, suma care va fi asigurata prin rectificarea bugetara pregatita pentru luna iulie.

"In sedinta de miercuri a Guvernului, Ministerul Finantelor va prezenta un memorandum pe tema reducerii cheltuielilor cu bunuri si servicii, deplasari externe", a spus Ponta, precizand ca a avut, vineri, o discutie pe aceasta tema cu ministrul Finantelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri