Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) vrea ca taxele de proprietate industriala pentru inventii si marci sa fie mentinute pana in 2014 la nivelul din 2006 si sa amane astfel o majorare de 20% aplicata insa de la inceputul anului.
"MECMA a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care stabileste ca actualizarea taxelor in lei datorate de persoane fizice si juridice romane pentru procedurile legale de protectie a obiectelor de proprietate industriala se amana pana in anul 2014", se arata intr-un comunicat al ministerului, potrivit Mediafax.

Taxele de proprietate industriala sunt percepute persoanelor fizice si juridice pentru protectia proprietatii industriale, respectiv inventii, marci si indicatii geografice, desene si modele industriale, dar si pentru mentinerea in vigoare a titlurilor de protectie.

In comunicat se arata ca pana in 2014 vor fi mentinute taxele la nivelul anului 2006, ceea ce va avea un impact pozitiv la nivel macroeconomic prin stimularea IMM-urilor, a activitatii de cercetarea si prin protejarea creatiilor originale.

De asemenea, Ministerul Economiei precizeaza ca nivelul "relativ scazut al taxelor" percepute va sprijini inovarea in Romania.

Taxele de proprietate industriala, pentru neplata carora titularul unui brevet poate pierde protectia, sunt mai mari cu 20% din ianuarie deoarece Guvernul nu a mai amanat cresterea.

Seful OSIM spunea atunci ca este intr-o situatie "neasteptata si stresanta", in care a cerut amanarea, dar nu a primit avizele necesare de la ministerele Economiei si Finantelor.

Cuantumul taxelor poate fi actualizat anual, prin hotarare de guvern, in functie de evolutia cursului de schimb si de inflatie. Anul trecut taxele nu au fost actualizate, Executivul apreciind ca majorarea lor ar duce la diminuarea numarului de cereri de protectie, insa Guvernul nu a mai luat decizia de suspendare a actualizarii si pentru anul 2012, astfel ca taxele sunt mai mari, din ianuarie, cu circa 20%.

Sursa foto: freedigitalphtos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri