Peste o treime din executivii din cele mai importante companii din lume considera ca, in tara lor, coruptia este larg raspandita, iar in cazul pietelor emergente aceasta perceptie este si mai ridicata, arata un studiu Ernst & Young cu privire la problematica fraudelor.
"Pentru un numar tot mai mare de membri ai conducerii executive, presiunea crescanda pusa pe cresterea veniturilor submineaza angajamentul lor de a se conforma reglementarilor interne si prevederilor legale. Peisajul concurential continua sa fie distorsionat de comportamentul lipsit de etica", arata studiul.

Ca urmare, 15% dintre directorii executivi intervievati din cadrul celor mai importante companii din lume s-au declarat dispusi sa efectueze plati in numerar pentru a castiga sau pastra o afacere.

Consiliile de Administratie sunt considerate de organismele de reglementare si de actionari responsabile pentru gestionarea acestor provocari, fiind supuse unor presiuni intense.

Totusi, peste jumatate dintre respondentii din cadrul conducerii executive considera ca este necesar ca membrii Consiliului de Administratie sa cunoasca mai in detaliu afacerea pentru a putea avea un rol de mecanism de protectie. Membrii conducerii executive nu ofera un mesaj unitar - tonul corect dat de conducere fiind diminuat de incapacitatea de a sanctiona comportamentul neadecvat.

Aproape 50% dintre respondenti considera ca, in pofida declaratiilor ferme ale conducerii privind angajamentul fata de politicile anti-mita si anti-coruptie, persoanele implicate in astfel de cazuri nu sunt penalizate pentru incalcarea acestor prevederi.

„Durabilitatea dezvoltarii trebuie sprijinita de un comportament de afaceri etic. Provocarile curente din lumea afacerilor subliniaza nevoia de a se pune un accent mai mare pe riscurile privind coruptia si integritatea etica”, a spus Kenan Burcin Atakan, seful departamentului de Investigare a Fraudelor si Mediere a Disputelor din cadrul Ernst & Young Romania.

Directorii economici sunt printre cei mai influenti membri ai conducerii executive, care raporteaza Consiliului de Administratie aspectele privind frauda, mita sau coruptia.

Din raspunsurile date de cei aproape 400 de directori financiari care au participat la studiu reiese, insa, ca un numar redus, dar ingrijorator, dintre ei ar putea fi implicat in astfel de cazuri. Un procent de 15% dintre directorii financiari care au participat la studiu au declarat ca ar fi dispusi sa plateasca pentru a castiga o afacere, iar 4% au declarat ca ar fi dispusi sa falsifice rapoartele privind performantele financiare ale companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri