Firmele care au inregistrat cele mai multe intrari in insolventa in acest an provin din constructii, imobiliare, comert si productie, potrivit datelor Casei de Insolventa Transilvania (CITR), liderul pietei de profil din Romania, care si-a extins cu 25% portofoliul in 2012.
Astfel, cele mai multe companii care au intrat in insolventa sub supravegherea CITR provin din constructii si imobiliare (Alia Imobiliara Bucuresti, Concefa Sibiu, Euroconstruct Timisoara, ICIM Arad, Edilitar Mancini, Amarad), comert (Piritex, Elanko, Can Serv, Corsa prin brandul sau House of Art) si productie (Romplumb, Europroducts, Veritas Panciu), de la textile si haine, pana la tabla zincata (Adya Metal).

In primele patru luni ale anului peste 5.620 de firme au intrat in insolventa la nivel national, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Pentru anul 2012, CITR se asteapta la cresterea numarului de insolvente in randul companiilor mari si mijlocii, care in primii ani ai crizei economice au beneficiat de "o pasuire" cu ajutorul careia au reusit sa depaseasca inca trei ani grei din punct de vedere economic si sa isi finanteze operatiunile curente.

Principalele motive pentru care aceste societati intra in procedura de insolventa sunt imposibilitatea respectarii graficelor de reesalonare a creditelor si lipsa de capital, pe fondul scaderii generale a vanzarilor in contextul crizei economice.

"Desi avem o situatie a insolventelor asemanatoare cu cea de anul trecut, vedem o activitate sustinuta din partea creditorilor chirografari, furnizori de servicii sau produse, care sunt din ce in ce mai hotarati sa-si recupereze creantele scadente. De asemenea, bancile tind sa aiba o atitudine indreptata spre insolventa, nemaifiind dispuse sa reesaloneze la infinit creditele neperformante", a declarat Radu Lotrean, coordonatorul departamentului de Ofertare al Casei de Insolventa Transilvania.

Casa de Insolventa Transilvania a gestionat procedura insolventei a peste 500 de societati comerciale, expertiza sa acoperind arii de activitate ca agricultura, transport, industria farmaceutica, alimentara, a lemnului, a incaltamintei, productii ceramice, panificatie, activitati comerciale, extractia si prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase sau real estate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri