Consiliul de Administratie a decis sa solicite intrarea in insolventa a Hidroelctrica din cauza scaderii cifrei de afaceri si a cresterii datoriilor, informeaza compania, care mentioneaza ca toate contractele vor fi continuate "in conditii de eficienta, transparenta si legalitate".
"Datorita secetei prelungite de la sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea in 2011 a cifrei de afaceri a societatii Hidrolectrica cu 10%, a pierderilor rezultate in urma diferentelor de curs valutar si a deprecierii monedei nationale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% in anul 2012, a cresterii datoriilor cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile la 470 milioane de lei, a pierderii financiare inregistrate (in 2011 de 121 milioane de lei si pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane de lei) Hidroelctrica SA a hotarat in sedinta Consiliului de Administratie din 15 iunie 2012 sa inainteze Tribunalului Bucuresti cererea de intrare in procedura generala a insolventei, in scopul reorganizarii activitatii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in conditiile Legii 85/2006, la finalizarea caruia societate sa iasa din procedura insolventei si sa isi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritatii judecatoresti", se arata intr-un comunicat transmis de companie si semnat de catre presedintele Consiliului de Administratie, Remus Vulpescu.

Anterior Vulpescu, care ocupa si pozitia de sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, a declarat ca nu are informatii privind cererea companiei privind intrarea in insolventa.

"Sunt la Viena in delegatie cu primul ministru. Sincer am mai fost sunat in legatura cu acest subiect dar nu stiu nimic, daca aceasta cerere de intrare in insolventa este reala si exista sau nu. Daca eu ca presedinte al Consiliului de Administratie nu stiu nimic, atunci nu vad cine poate sa stie", a declarat Remus Vulpescu.

"Dorim sa asiguram si pe aceasta cale toti partenerii nostri comerciali, clienti, furnizori si institutii financiare de derularea in continuare a tuturor contractelor in conditii de eficienta, transparenta si legalitate, urmarind cresterea si exploatarea in siguranta a capacitatilor de productie concomitent cu pastrarea locurilor de munca pentru cei peste 5.000 de angajati si imbunatatirea indicatorilor financiar contabili ai companiei", se mai spune in comunicatul Hidrolectrica.

Cat pierde Hidroelectrica

Intrarea Hidroelectrica in insolventa ar reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea, care detine 20% din actiunile celui mai mare producator de energie elerctrica din Romania.

"Mentionam faptul ca, in cazul in care cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica este admisa de catre Tribunal, aceasta va determina inregistrarea actiunilor companiei la valoarea zero in activul net (VAN) al Fondului (valoarea participatiei Fondului in Hidroelectrica la 31 mai 2012, reflectata in VAN, a fost de 3.288,71 milioane lei, adica 20,98% din total VAN), pana la finalizarea procedurii mai-sus mentionate, in conformitate cu Regulamentul CNVM nr.4/2010", se arata intr-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea transmis Bursei de Valori.

De asemenea, daca este admisa cererea de insolventa, pentru creanta reprezentand dividende de incasat de laHidroelectrica aferente profitului anului 2010 si pentru dobanzile penalizatoare pentru plata cu intarziere a castigului, in valoare totala de 46,87 milioane lei, se va inregistra o ajustare privind pierderea de valoare pentru suma totala.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, cita intrarea in insolventa a Hidroelectrica va presupune numirea unui administrator judiciar, care va putea decide anularea contractelor directe de vanzare a energiei daca va exista suspiciunea de frauda.

"Administratorul judiciar are dreptul sa decida terminarea sau continuarea contractelor. Daca va alege continuarea acestora, contractele vor trebui renegociate. Exista prezumtia ca aceste contracte sunt frauduloase pentru ca pretul a fost sub nivelul pietei", a declarat Piperea.
El a adaugat ca legea insolventei prevede ca pot intra sub incidenta suspiciunii de frauda contractele si actele aditionale la contracte incheiate in ultimii trei ani.

"Daca va exista suspiciunea de frauda, contractele vor fi anulate. Daca aceste contracte se faceau la pretul pietei, nu ar mai fi existat suspiciunea de frauda. Administratorul judiciar este cel care trebuie sa decida daca vreunul dintre contracte este fraudulos", a precizat Piperea.

Ministerul Economiei a aratat, intr-un comunicat, ca decizia de a solicita intrarea in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al Hidroelecrtrica, mentionand ca institutia nu "interfereaza" in procedurile judiciare ale companiilor pe care le detine.

Ponta nu vrea sa se pronunte deocamdata

Premierul Victor Ponta a declarat ca a fost informat in legatura cu solicitarea Hidroelectrica de intrare in insolventa, dar ca nu doreste sa se pronunte in acest caz inaintea unei decizii in justitie, afirmand ca o pozitionare publica a sa "ar influenta intr-un fel sau altul" hotararea instantei.

"Stiu de aceasta decizie, dar prefer sa las Consiliul de Administratie sa explice. O pozitionare publica a mea ar influenta intr-un fel sau altul decizia justitiei de miercuri. Dupa ziua de miercuri, ma voi exprima, pentru ca sunt informat. Orice declaratie a mea acum este inoportuna", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Intrebat de jurnalisti daca se poate face o legatura intre solicitarea Hidroelectrica de intrare in insolventa si anularea contractelor directe de vanzare a energiei, premierul a raspuns ca el personal nu poate face aceasta legatura.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri