Noua masura propusa de Guvernul Ponta de plata a taxei pe valoarea adaugata (TVA) la incasarea facturilor si nu la emiterea lor va incuraja smecheriile pentru ocolirea impunerii, dar va stimula intr-o anumita masura si mediul de afaceri, cred consultantii fiscali.
Guvernul intentioneaza sa aplice de la 1 august plata TVA doar in momentul incasarii facturii pentru sume mai mici de 500.000 euro, cu conditia ca platile sa fie efectuate prin banca, potrivit unor declaratii facute de Vicor Ponta la RTV.

Totusi, premierul a spus ca masura trebuie agreata si de Fondul Monetar International (FMI) pentru a fi aplicata.

Firmele sunt obligate acum sa plateasca taxa pe valoarea adaugata catre stat in momentul emiterii unei facturi.

Potrivit lui Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate, masura este o derogare de la regimul general al TVA si "de fiecare data cand avem o derograre, aceasta creaza oportunitati pentru smecherii".

Totusi, Biris crede ca masura este buna in special pentru firmele mici, nefiind inca clar daca este vorba de facturi de pana in 500.000 euro sau de cifre de afaceri anuale de pana la aceasta limita.

"Eu cred ca mai degraba vorbim de cifre de afaceri anuale de 500.000 euro, iar atunci acest regim va fi permis doar in cazul intreprinderilor mici", a explicat avocatul.

Si consultantul fiscal Dan Schwartz, managing partner in cadrul firmei de consultanta RSMScot crede ca o astfel de masura ar trebui gandita foarte bine inainte de a fi pusa in practica, pentru ca ea presupune riscuri majore pentru Guvernul Romaniei.

Primul risc este cel de scadere a sumelor incasate la bugetul statului din TVA, pentru ca o astfel de portita permite persoanelor incorecte sa amane la nesfarsit plata taxei.

Pe de alta parte, crede Schwartz, masura nu este in deplina concordanta cu directiva europeana 112 care reglementeaza TVA si care stabileste in mod expres ca, cu anumite exceptii, exgibilitatea TVA intervine la momentul emiterii facturii.

Prin urmare, TVA este datorat la stat din momentul in care factura a fost emisa si nu virat la stat atunci cand suma a fost incasata.

Schwartz crede ca aparent modificarea ar putea sa aiba totusi efecte favorabile pentru mediul de afaceri, dar o masura mai buna pentru firme ar fi rambursarea TVA in termenul legal.

"Eu nu as fi in favoarea unei astfel de masuri. Mai degraba, as face ceea ce trebuie facut in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare, adica sa rambursez TVA in termenul legal, in loc sa se amane aceasta rambursare pentru luni de zile", a afirmat consultantul fiscal.

Consultantii fiscali si mediul de afaceri critica constant statul pentru intarzierile mari la rambursarea TVA, practica care afecteaza puternic in special firmele mici.

"Cred eu ca, daca rambursarile de TVA s-ar face in termenul legal, nu ar fi necesara o astfel de masura care este extrem de periculoasa", a concluzionat Dan Schwartz.

In general, firmele acorda facilitati de plata clientilor, mai ales celor bun-platnici pe care vor sa ii pastreze, si atunci apare acest decalaj intre emiterea unei facturi si incasarea banilor.

In functie de domeniul de activitate, de piata, de relatia cu clientul, firmele pot incasa factura dupa o luna sau chiar mai mult.

"Asta nu inseamna ca datoria companiei fata de bugetul statului nu exista sau este amanata pana la calendele grecesti. Ganditi-va, insa, dupa aceasta masura ce posibilitati li se ofera celor incorecti de a se juca cu plata TVA", a completat specialistul de la RSMScot.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri