Daca in primul trimestru al acestui an se putea observa o revenire incurajatoare in zona de corporate finance, tensionarea situatiei politice afecteaza negativ intrarile de capital de la bancile straine, afirma Madalina Rachieru, Counsel in cadrul casei de avocatura Clifford Chance Badea.
Ce s-a intamplat, de fapt? Atat bancile, cat si investitorii isi regasisera un anumit interes pentru proiecte in Romania, insa din pacate, tensionarea situatiei politice interne afecteaza negativ intrarile de capital de la bancile straine, iar bancile locale au o disponibilitate mai scazuta de a da noi credite, mai ales dupa ce s-au confruntat cu intrarea in insolventa a Hidroelectrica.

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

De asemenea, continuarea tensiunilor de pe scena politica si alegerile care vor avea loc anul acesta, combinate cu criza din zona euro, nu creeaza premise de bun augur pentru creditul corporatist, in opinia avocatilor de business. “‬Revenirea tine atat de stabilitate politica si economica, cat si de strategii de business dezvoltate pe termen lung de jucatorii din economia privata. Propriu-zis, zona de business trebuie sa treaca la o zona de maturitate post-criza pentru a putea restabili interesul si increderea bancilor si ale investitorilor”, ne-a spus Madalina Rachieru (foto).

Mai mult, in opinia sa, stabilitatea i predictibilitatea sunt aspecte importante pentru investitori atunci cand finanteaza companiile din Romania sau statul roman si investitorii straini se uita intotdeauna cu atentie la evolutiile de pe scena politica care ar putea afecta stabilitatea si cresterea economica sau ratingul Romaniei.‬ ‪‬

Casa de avocatura Clifford Chance a asistat juridic anul trecut aranjorii cu privire la lansarea Programului EMTN al Romaniei de 7 miliarde de euro si la emisiunea inaugurala in valoare de 1,5 miliarde de euro. In ce masura volatilitatea pietelor influenteaza evolutia si durata unui process de due diligence pentru un program de EMTN si emisiunile din cadrul lui? In opinia Madalinei Rachieru, contextul dificil al pietelor influenteaza in primul rand calendarul unui program EMTN si al emisiunilor din cadrul lui. Daca emisiunile se amana, procesul de due diligence se prelungeste pentru a actualiza permanent prospectul de oferta si a permite o emisiune rapida atunci cand apare o fereastra de oportunitate.‬

In prima jumatate a anului 2012, ca si anul trecut bancile au fost mult mai selective in ceea ce priveste companiile si proiectele pe care le finanteaza si au inasprit conditiile pentru acordarea de credite, in special costul de credit si cerintele de garantii. In acest moment, timpul de acordare a unui credit este semnificativ mai mare per total si fiecare proiect este atent analizat din punct de vedere business, spune Madalina Rachieru. “Bancile vor sa se implice doar in proiecte sigure, al caror rezultat este previzibil si al caror return-on-investment are sens din punct de vedere economic.”

Avocata Madalina Rachieru a observat o continuare a restructurarilor si anticipeaza o revenire incurajatoare a finantarii de proiecte noi, in special in domeniul energiei regenerabile si conventionale.‬ “Romania are un potential foarte mare in zona energiei regenerabile, inainte de criza mai multi jucatori de talie mondiala anuntand intentia de a dezvolta proiecte care ar fi ajuns, cumulat, la miliarde de euro”. Acest interes exista in continuare si, treptat, planurile au fost reluate. In prezent, insa, dureaza mai mult pana ce bancile si companiile ajung la un consens in ceea ce priveste proiectele viabile si valoarea acestora.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri