Plata TVA la incasarea facturii va fi introdusa de la 1 ianuarie 2013, dupa ce FMI si-a dat acordul la ultima vizita de evaluare. Ce trebuie sa stii despre schimbarile "administrative" pe care orice contribuabil platitor de TVA va trebui sa le faca, dar si despre sistemele informatice pe care le va actualiza Fiscul.

Ce va insemna pentru contribuabil introducerea TVA la incasare?

Potrivit lui Vlad Boeriu, senior manager Deloitte Tax, implementarea sistemului de TVA la incasare va conduce, in mod cert, la schimbari "administrative" la nivelul contribuabililor, atat pentru cei ce vor aplica sistemul, cat si pentru cei cu o cifra de afaceri mai mare de 500.000 Euro.

Astfel, contribuabilii obligati sa aplice sistemul vor fi nevoiti sa tina o evidenta a datelor in care fac incasari si plati pentru a determina cand au dreptul de a deduce TVA, respectiv obligatia de a plati TVA.

"Mai mult, tinand cont ca amanarea la plata TVA se face pana la incasarea facturilor, dar nu mai mult de 120 zile, companiile ce aplica sistemul trebuie sa implementeze un proces prin care sa verifice daca se depaseste acest termen. Acest scenariu este probabil avand in vedere ca in economia reala platile se fac si cu intarzieri de peste 120 de zile", a declarat Boeriu, pentru wall-street.ro.

Dupa cum avertizeaza si Carmen Marioara, accounting manager, TPA Horwath Romania, in prezent, in lipsa acestei masuri, contribuabilul se afla deseori in situatia de a finanta din surse proprii aceste sume de TVA datorate statului, in conditiile in care incasarea de la client survine ulterior termenului de plata a TVA-ului.

"Exista si situatiile in care incasarea de la client se face partial. In acest caz, TVA-ul aferent facturii de vanzare ar trebui inregistrat ca si colectat proportional cu suma incasata", a adaugat Marioara.

Modificarile operate de contribuabil

Specialistul TPA Horwath considera ca vor fi necesare niste modificari in modul de inregistrare a facturilor emise, respectiv a veniturilor si a TVA colectat. Aceste modificari vor trebui sa fie preluate de toate programele de contabilitate pentru a fi operate automat si de asemenea, raportate in toate declaratiile fiscale relevante, in mod corespunzator.

"In primul rand, consideram ca, in continuare, venitul facturat trebuie recunoscut si inregistrat integral la data facturii. TVA aferent veniturilor facturate (prestari de servicii, livrari de bunuri, etc.) ar trebui inregistrat ca un TVA neexigibil (nedatorat) pina la momentul incasarii de la beneficiar a creantei, moment in care TVA-ul va deveni exigibil, respectiv datorat bugetului de stat. Simultan cu inregistrarea incasarii cash sau prin transfer bancar de la client, contribuabilul va face si operatiunea de reclasificare a TVA-ului neexigibil respectiv, in TVA colectat", a explicat Carmen Marioara.

De asemenea, declaratia 300 “decont de TVA” ar trebui completata cu rubrica pentru TVA aferent facturilor emise si neincasate.

In conditiile implementarii acestei masuri, ar putea exista si un mic avantaj al contribuabililor si in situatiile in care creantele nu se mai recupereaza, TVA-ul aferent facturii de vanzare nemaifiind un cost nedeductibil in mare masura, pentru companie.

"Contribuabilii vor trebui sa modifice bineinteles programele de contabilitate si cele de evidenta a TVA, in sensul pastrarii unei evidente separate pentru TVA amanat. Totusi, nu cred ca aceste modificari vor fi costisitoare", a declarat Dan Schwartz, managing partner RSMScot.

De asemena, pentru fiecare factura platita, companiile vor fi nevoite sa pastreze dovezile de plata, iar daca solicita rambursarea TVA sau in cazul oricarui control sa le prezinte autoritatilor fiscale.

"Nu in ultimul rand, contribuabilii cu o cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro vor avea si obligatia de a inscrie pe fiecare factura mentiunea TVA la incasare", a precizat specialistul Deloitte.

Ce se intampla in cazul companiilor cu o cifra de afaceri mai mare de 500.000 euro?

In opinia lui Vlad Boeriu, schimbari "administrative" o sa apara si la nivelul contribuabililor cu o cifra de afaceri mai mare de 500.000 euro, dar care au achizitii de la furnizori ce vor aplica sistemul de TVA la incasa.

"Contribuabilii "mari" vor fi nevoiti sa tina doua evidente separate: una cu achizitiile de la companiile ce vor aplica noul sistem pentru a determina cand au dreptul sa isi deduca TVA si o evidenta cu achizititiile de la companiile ce aplica regimul normal pentru care deducerea ia nastere imediat", a explicat Boeriu.

Masura de plata a TVA la incasare anuntata de Guvern nu a fost lipsita de critici. Cititi motivele pentru care sistemul nu ar trebuie implementat si principiile de baza ale fiscalitatii pe care le incalca.

Ce va insemna pentru Fisc introducerea sistemului?

Introducerea sistemului de TVA la incasare va insemna, insa, o bataie de cap pentru Fisc, care va trebui sa actualizeze o serie de sisteme informatice, potrivit raspunsului dat de ANAF, la solicitarea wall-street.ro.

Astfel, Fiscul sustine ca ar urma sa fie actualizat registrul contribuabililor, cu informatia referitoare la aceasta grupa de contribuabili, aplicatiile informatice de prelucrare a noilor formulare 010, 020, 030 si 070 disponibile la nivelul organelor fiscala, precum si aplicatia suport de completare a formularului 300 "Decontul de TVA", inclusiv standardul si procedura de transmitere on-line a acestuia.

De asemenea, ANAF va modifica si aplicatia suport de completare a formularului 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” , inclusiv standardul si procedura de transmitere on-line a acestuia, aplicatia DECIMP de gestiune a declaratiilor fiscale si informative de la nivelul organelor fiscale competente cu functionalitati de prelucrare si evidenta a noilor formulare 300 „Decont de TVA”, 305 „Decizie de corectie erori materiale din decontul de TVA” si 394 ”Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”.

Fiscul va actualiza toate aplicatiile informatice ale ANAF atat de la nivel local cat si de la nivel central, de evidenta si raportare a informatiilor din formularele prezentate mai sus, aplicatia de analiza de risc pe D394, in functie de modificarile care vor interveni in formularul si procedura pentru D394, aplicatiile informatice ale contribuabililor pentru a se alinia la noile standarde de transmitere a declaratiilor fiscale 300 si 394.

"Amploarea modificarilor depinde de normele de implementare a obiectivului propus. Pana in prezent Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu a primit nicio solicitare certa de modificare a aplicatiilor informatice astfel incat estimarea de modificare mentionata mai sus a fost realizata ca urmare a discutiilor pe marginea posibilelor modificari legislative si procedurale", potrivit ANAF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri