Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar putea prelua de la primarii colectarea impozitelor pe propietate, dupa ce Guvernul a decis in iulie ca taxarea sa se realizeze in functie de destinatie, si nu de calitatea proprietarului cladirii sau al terenului, scrie Mediafax.

Taxele pe proprietate sunt reprezentate in principal de impozitele pe cladiri si terenuri si taxele pe mijloacele de transport.

"Vom studia posibilitatea ca ANAF sa colecteze taxele pe proprietate, in numele autoritatilor locale", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie agreata la inceputul lunii august de autoritatile romane cu Fondul Monetar International.

In luna iulie, Guvernul a modificat baza de impozitare, iar taxarea va varia in functie de utilizarea proprietatii, circuit comercial sau privat, si nu de natura proprietarului, persoana fizica sau persoana juridica, asa cum se calcula pana in prezent.

In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

Anul trecut, autoritatile locale au incasat din taxele pe proprietate circa aproape 4 miliarde de lei, iar pentru acest an se estimeaza o crestere a incasarilor cu 4,5%, la 4,2 miliarde lei.

Decizia de tranfer a colectarii acestor taxe de la autoritatile locale la ANAF ar putea avea legatura cu noul departament privind controlul marilor averi, care ar putea accesa astfel direct o importanta baza de date.

Tot in scrisoarea de intentie se mentioneaza ca ANAF cauta finantare pentru a achizitiona sisteme IT la departamentul de control al marilor averi necesare pentru analiza de risc.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Setari Cookie-uri