In conformitate cu prevederile articolului 773 punctul (7) din Noul Cod de Procedura Civila, in cazul sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati in valuta, institutiile de credit sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua respectiva, in vederea consemnarii acestora potrivit dispozitiilor art. 776.
Distingem in acest caz, pe de o parte posibilitatea instituita prin autorizarea institutiilor de credit de a converti in lei sumele in valuta aflate in disponibilul debitorului, dar pe de alta parte, sesizam faptul ca aceasta consemnare a sumelor urmaribile se va face in conditiile articolului 776 din Noul Cod de Procedura Civila.

Articolul 776 precizeaza, fara echivoc, faptul ca, in termen de 5 zile de la comunicarea popririi, tertul poprit este obligat sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, si sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia.

Daca in prima faza puteam considera termenul de “autorizat” ca fiind o posibilitate oferita de legiuitor institutiilor de credit pentru a inlesni, in calitate de tert poprit, procesul de blocare si valorificare a sumelor supuse executarii, completarea in mod expres a prevederilor articolului 773 cu prevederile articolului 776 transforma aceasta aparenta permisiune intr-o obligatie imperativa.

Astfel, consideram interpretarea corecta si completa a articolului 773 punctul (7) din Noul Cod de Procedura Civila, este aceea potrivit careia institutiile de credit, in cazul sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati in valuta, vor indisponibiliza aceste sume in valuta si le vor converti in lei, fiind autorizate prin lege sa efectueze aceasta operatiune in scopul executarii obligatiilor institutiilor de credit in calitatea lor de tert poprit.

O astfel de obligatie impusa tertului poprit poate fi considerata abuziva prin prisma faptului ca institutiile de credit tranzactioneaza valuta de pe piata interbancara la alte cursuri decat cele ale Bancii Nationale a Romaniei, curs la care ar fi obligate sa suporte diferenta de curs pentru convertirea sumelor urmaribile.

Pe de alta parte, tranzactionarea valutelor de catre institutiile de credit pe piata interbancara se face de catre institutiile de credit exclusiv in scopul desfasurarii activitatii comerciale, respectiv in scopul obtinerii de profit.

Convertirea in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei a sumelor urmaribile in conditiile articolului 773 punctul (7) din Noul Cod de Procedura Civila poate crea o dauna exponentiala institutiilor de credit prin suportarea de catre acestea a diferentei de curs valutar rezultata din convertirea in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei a sumelor consemnate, cat si prin pierderea profitului pe care institutiile de credit il preconizau la momentul achizitionarii valutei respective, profit care ar fi trebuit sa rezulte dintr-o tranzactie bancara uzuala.

Deoarece aceasta pierdere este asumabila de catre institutiile de credit in mod obligatoriu, prin litera articolului 773, consideram ca institutiile de credit devin, prin prisma acestei operatiuni, atat tert poprit cat si debitor solidar cu debitorul principal.

Cu siguranta, aceasta situatie nou creata va naste serioase dezbateri pe aceasta tema.

AUTOR: Matei Dimoftache, Senior Lawyer, Mazars/SCA Duncea, Stefanescu & Associates






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri