Fostul deputat Alin Trasculescu, acuzat ca ar fi pretins 200.000 de euro pentru a interveni pe langa autoritatile vrancene sa atribuie contracte de investitii unor societati, a fost arestat, a decis, joi, Tribunalul Bucuresti, care a admis cererea in acest sens formulata de procurorii anticoruptie, informeaza Mediafax.
Tribunalul Bucuresti (TB) a judecat, joi, cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de inlocuire a masurii preventive a lui Trasculescu, respectiv a interdictiei de a parasi tara pe perioada cercetarilor cu cea de arest preventiv.

Instanta a admis solicitarea procurorilor, astfel ca fostul deputat va fi cercetat in stare de arest.

Potrivit deciziei instantei, masura arestarii preventive pentru 29 de zile se va lua din momentul incarcerarii fostului deputat.

Decizia TB de joi nu este definitiva, ea putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a cerut instantei arestarea preventiva a lui Trasculescu invocand trei argumente esentiale din ancheta. Primul se refera la starea de spaima a denuntatorului Mircea Alexandru Vintilescu, care a venit "ingrozit la DNA" pentru ca "trebuie sa returneze o spaga unui deputat". Procurorul a aratat ca denuntatorul Vintilescu era intr-o stare avansata de temere atunci cand a facut denuntul la DNA, dupa ce anuntase si politia ca recuperatorii l-au cautat acasa.

Al doilea argument care sa probeze "indrazneala infractionala a deputatului" a fost acela ca Trasculescu "a tocmit" doua persoane, martori in cauza, care sa se ocupe de paza si supravegherea intalniriloer sale cu Calota si Vintilescu.

"Indrazneala infractionala a acestuia rezida si din tocmirea a doua persoane, Puiu Corneliu si Dudeac, care sa-i asigure paza si supravegherea intalnirilor sale. (...) El a asigurat aceasta paza inclusiv la sediul sau de partid, unde la momentul final astepta confirmarea primirii banilor de catre Calota", a spus procurorul.

Al treilea argument prezentat de procuror in fata instantei a a fost ca anchetatorii DNA au fost si ei contrafilati de cele doua persoane angajate de Trasculescu, ceea ce denota si mai mult gravitatea faptelor comise de fostul demnitar.

"Autoturismele DNA au fost luate in primire si urmarite mai bine de sase ore de catre oamenii angajati de Trasculescu. (...) Doi martori au recunoscut pana la acest moment ca au fost instruiti sa depuna marturie mincinoasa si inclusiv sa falsifice documente pe care doreau sa le depuna chiar in acel moment la dosarul pe care il instrumentau", a mai aratat procurorul.

Anterior, avocatii fostului deputat Alin Trasculescu au cerut Tribunalului Bucuresti sa constate ca nu aceasta instanta are competenta legala de a judeca cererea procurorilor DNA de inlocuire a interdictiei de a parasi tara cu arestul, ci Tribunalul Vrancea, motivand ca in Vrancea a fost facut flagrantul. Cererea a fost respinsa de instanta, care continua dezbaterile in acest dosar.

TB a admis, luni, o cerere a DNA de schimbare a termenului stabilit pentru 4 decembrie de solutionare a cererii de inlocuire a masurii preventive in cazul fostului deputat PDL Alin Trasculescu, instanta admitand-o si stabilind ca termen data de joi, 29 noiembrie.

Procurorii anticoruptie au solicitat, luni, Tribunalului Bucuresti preschimbarea termenului de judecata dat de catre instanta in cazul cererii de inlocuire a masurii preventive a fostului deputat Alin Trasculescu din interdictia a de a parasi tara pe perioada cercetarilor cu cea de arest preventiv.

DNA a transmis in 22 noiembrie Tribunalului Bucuresti solicitarea de arestare preventiva a lui Trasculescu.

Fostul deputat Alin Trasculescu este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la spalare a banilor, cunoscand ca acestia provin din trafic de influenta. Ulterior, procurorii au extins cercetarile in cazul lui Trasculescu si pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, noile acuzatii fiindu-i aduse la cunostinta in 22 noiembrie.

Propunerea de arestare preventiva a lui Alin Trasculescu a fost formulata dupa ce in 20 noiembrie acesta a demisionat din functia de deputat.

Alin Trasculescu a fost retinut din 11 noiembrie pana in 12 noiembrie, in jurul orei 6.00. El a fost eliberat din arestul Politiei Capitalei dupa ce a expirat ordonanta de retinere emisa pe numele lui de procurorii anticoruptie.

In 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputatilor, prin Ministerul Justitiei, sa avizeze cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Alin Trasculescu. In 16 noiembrie, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat cererea anchetatorilor.

Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trasculescu, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei Judetene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul (denuntator) Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calota, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorata la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calota, suma totala de 364.000 de lei, in patru transe - de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei si 200.000 de lei.

Ulterior, Trasculescu ar fi pretins inca 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus sa ii primeasca in doua transe, de 50.000 de lei si, respectiv, 1.050.000 de lei.

"Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu Alin Silviu ar fi lasat sa se creada ca ar avea influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu SC Aquaform SRL, administrata de martorul denuntator Vintilescu Mircea Alexandru", scriu anchetatorii in documentul citat.

De asemenea, in 6 noiembrie, Trasculescu l-ar fi determinat pe Calota sa falsifice un contract intre SC Aquaform SRL si firma lui Calota SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit in scopul efectuarii platii si a justificarii in evidentele contabile ale celor doua societati.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada august - noiembrie, Marian Valeriu Calota, l-ar fi constrans prin amenintare pe Vintilescu sa dea sumele de bani cerute de Trasculescu in schimbul interventiilor promise.

Potrivit anchetatorilor, Trasculescu si Calota s-ar fi intalnit in 10 noiembrie, in municipiul Focsani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima transa din cei 1,1 milioane de lei ceruti.

Trasculescu i-ar fi spus lui Vintilescu sa ii dea lui Calota cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau sa ajunga la deputatul PDL.

Calota a fost prins in flagrant delict, in 10 noiembrie, in jurul orei 20.40, dupa ce a primit banii de la Vintilescu.

Dupa aproximativ 20 de minute, Trasculescu a fost oprit pe strada Independentei din Focsani, pentru perchezitie corporala, fiind de asemenea perchezitionat si autoturismul deputatului PDL.

Procurorii DNA sustin in referatul prin care cer arestarea lui Alin Trasculescu ca deputatul i-a cerut denuntatorului sau 200.000 de euro chiar in Parlament, intr-o sala a grupului PDL.

De asemenea, Trasculescu ii spunea denuntatorului ca bate la usa campania electorala si ca are nevoie de 200.000 de euro, perceptia denuntatorului fiind aceea ca aceasta suma reprezenta o plata pe care deputatul o cerea in schimbul traficarii influentei sale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri