In cursul anul 2012 au fost adoptate un numar de 215 acte normative dedicate pietei muncii, respectiv 39 de legi, 13 ordonante ale guvernului, 64 de hotarari de guvern si 99 de ordine ale ministerelor. Cu toate acestea, niciunul din aceste acte normative nu aduce nici o inovatie, toate fiind mai degraba tehnice si de implementare, spune avocatul Costel Gilca, specializat in dreptul muncii.
"Daca anul 2011 se remarca prin prima mare modificare de viziune cu privire la scopul reglementarii pietei muncii (protectia salariatilor in fata puterii economice dominante a angajatorului), aceasta modificare realizandu-se pe de o parte prin adoptarea Legii nr. 40/201, care modifica in mod substantial unele institutii de dreptul muncii acordand puteri sporite angajatorilor, iar pe de alta parte prin adoptarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social, prin care sunt diminuate in mod consistent atributiilor si puterile sindicatelor, anul 2012 se caracterizeaza prin acalmie. (...) Asadar, anul 2012 l-am putea caracteriza ca un an anost din perspectiva reglementarii pietei muncii", spune avocatul Costel Gilca (foto).

Cu toate acestea, potrivit lui Gilca, anul 2013 va fi diferit, anul viitor fiind asteptate modificari ale Legii dialogului social (proeict aflat in dezbatere de mai multa vreme), precum si ale Codului muncii (o initiativa cetateneasca initiata de BNS si de prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu fiind deja publicata in Monitorul Oficial).

"Cat de radicale vor fi aceste modificari urmeaza a le vedea. In opinia noastra, dupa parcurgerea textului initiativei cetatenesti cu privire la Codul muncii, putem spune ca diferentele nu sunt fundamentale, ca nu asistam la o reorientare a principiilor, ci doar la clarificari a institutiilor deja existente", a adaugat Costel Gilca.
Vezi lista actelor normative adoptate in anul 2012 pe siteul costelgilca.ro.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri