Cum va arata anul 2013 pentru economia romaneasca si, in mod particular, pentru avocatura de business? wall-street.ro a propus cateva intrebari celor mai puternici avocati din Romania. Astazi va oferim opinia lui Gheorghe Musat, Senior Partner, Musat & Asociatii.
2013 va fi un an stresant si dificil, crede Gheorghe Musat, unul dintre cei mai respectati avocati de business din Romania. „Un an stresant pentru ca vom munci mai mult pentru aceiasi bani si - lucru important - nu in domenii spectaculoase precum fuziuni si achizitii sau proiecte de finantare, ci foarte probabil in proiecte si tranzactii mai putin sofisticate sau in probleme “day-to-day” solicitante cu relocari de resurse avocatiale catre nevoile stringente ale clientilor in contextul unei crize care - cel putin la nivel european - va persista si in 2013”, afirma Gheorghe Musat (foto), creatorul casei de avocatura Musat&Asociatii.

In acelasi timp, 2013 va fi un an dificil pentru ca sectorul privat din Romania - plamanii economiei de piata - trece prin cea mai dificila perioada din ultimii 15 ani sub aspectul surselor de finantare, iar firmele de avocati care au mizat si mizeaza pe sectorul privat impartasesc inevitabil aceste dificultati ale clientilor, caci „relatia client - avocat nu este numai una de natura financiara ci si una de solidaritate. La bine si la rau.”

In opinia avocatului, 2013 nu va aduce chimbari majore in privinta ariilor de practica-vedeta comparativ cu anul 2012: volumul de munca se va mentine pe un trend ascendent in departamentele de litigii, restructurari si insolvente, energie si resurse naturale, drept fiscal si dreptul muncii.

Surprizele pot veni din sectorul financiar si cel de real estate

In ceea ce priveste activitatea in instanta, anul 2012 a adus o crestere considerabila a lucrului avocatial in dosare de criminalitate economico-financiara (white collar crime). „Estimez ca aceasta arie de practica va genera si in 2013 un volum semnificativ de munca pentru casele de avocatura, cu atat mai mult cu cat noua legislatie penala permite extinderea anchetei penale si asupra persoanelor juridice in legatura cu care exista suspiciuni ca ar fi favorizat savarsirea de infractiuni mai ales in plan economico-financiar.”

In plus, este de urmarit sectorul financiar si cel de real estate, care pot genera surprize si, de asemenea, domeniul concurentei care genereaza o cazuistica variata si complexa si o implicare crescanda din partea avocatilor cu expertiza in acest domeniu.

Gheorghe Musat afirma ca, prin natura activitatii, avocatura de business depinde in mod direct de factorul economic, de intensitatea circuitului civil si comercial, de apetitul investitional al participantilor la acest circuit. “Accesul inca limitat la finantari si un cadru legislativ inconsecvent sunt principalele expuneri de care depinde evolutia economica din 2013. Un al treilea factor important ar fi ca de la 1 ianuarie 2013, Romania sa beneficieze de un guvern stabil si un program de reforme economice axat pe investitii si sprijinirea sectorului privat”.

Optimismului avocatului persista atunci cand este intrebat despre amenintarile posibile din piata avocaturii de business. “Piata de avocatura a facut fata cu succes perioadei de criza de pana acum si nu vad ce alte evenimente ar putea-o afecta in mod semnificativ anul viitor. In termeni de oportunitati, ramane de vazut in ce masura noul Guvern va sustine o strategie concreta si coerenta de promovare a investitiilor, cu proiecte clar definite, inclusive in parteneriat public privat in domenii precum infrastructura, resurse natural, energies au transporturi”, adauga Gheorghe Musat.

Casa de avocatura Musat & Asociatii a decis recent promovarea a trei noi parteneri, Cleopatra Leahu, Silvia Sandu si Ileana Lucian. Numarul partenerilor ajunge la un total de 18.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri