Cum va arata anul 2013 pentru economia romaneasca si, in mod particular, pentru avocatura de business? wall-street.ro a propus cateva intrebari celor mai puternici avocati din Romania. Astazi va oferim opinia lui Florentin Tuca, managing partner, Tuca Zbarcea & Asociatii (TZ&A).
“Daca ar fi sa descriu intr-un singur cuvant ce anume va caracteriza avocatura de business in 2013, acest cuvant ar fi „criza”. Litigiile si arbitrajele vor functiona in acelasi ritm ca in 2012, de asemenea, energia si resursele naturale, iar dreptul societar si comercial, fuziunile si achizitiile vor inregistra o usoara crestere. Cei mai importanti trei factori economici care isi vor pune amprenta asupra avocaturii de business in 2013 vor fi inasprirea politicii fiscale, fluctuatiile de pe piata valutara si criza datoriilor suverane”, afirma Florentin Tuca.

In opinia sa, proiectele de energie si resurse naturale vor reprezenta principala oportunitate din piata avocaturii de business in 2013, iar cea mai concreta amenintare va proveni din doua surse: instabilitatea politica si volatilitatea economiei.

Florentin Tuca, despre:


Onorarii in avocatura. “Presiunea pe onorarii este mare. Am avut cazuri, concursuri de oferte in care ne-am trezit cu un competitor intr-un litigiu arbitral care a oferit si 28 de euro pe ora, ceea ce este imposibil de sustinut. In conditiile in care media ultimilor ani este de peste 100 de euro, iar inainte de criza erau onorarii peste 2-300 de euro. Exista o ingrijorare reala si intemeiata in privinta onorariilor.”

Avocatura in 2013. “Criza a afectat foarte mult domeniul imobilar, al fuziunilor si achizitiilor, insa au crescut foarte mult arbitrajele, restructurarile, litigiile interne si internationale. Incep sa creasca proiectele pe finantari si banking. Am fost la conferinte internationale, unde semnele erau complet contradictorii. 2013 va fi mai negru decat 2012. Personal, asta cred despre intreaga economie. Va fi un an cu tulburari foarte mari. Bugetul nostru este conservator de trei ani incoace.”

Avocatura pe plan mondial. “Lumea avocaturii internationale este preocupata de doua lucruri fundamentale: autoconservarea si expasiunea, si aici ne referim la tarile BRIC: Brazilia, Rusia, India si China. Romania nu este pe harta marilor case de avocatura. Lumea se gandeste cum sa exportam servicii juridice in Africa si China, in piete care conteaza cu adevarat. Europa de Sud-Est este o zona gri, care nu prea mai conteaza pentru gigantii din avocatura.”

Cititi ai alte opinii ale avocatilor de business in sectiunea Legal Business.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri