Vasile Crestin, lider al gruparii din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, ramane in arest, a decis Curtea de Apel Bucuresti (CAB), care i-a respins solicitarea de inlocuire a masurii preventive.

Hotararea poate fi atacata cu recurs la instanta suprema, noteaza Mediafax.

In decembrie, tot CAB a motivat arestarea preventiva a lui Vasile Crestin prin amploarea activitatii infractionale, pozitia de lider a acestuia in cadrul gruparii si contributia determinanta la producerea prejudiciului. "In ce-l priveste pe Crestin Vasile, avand in vedere amploarea activitatii infractionale, pozitia de lider, contributia determinanta la producerea prejudiciului, faptul ca a urmarit obtinerea pe nedrept a unor sume de bani ce proveneau din contractele de creditare, se apreciaza ca fapta prezinta o gravitate deosebita si, date fiind elementele mai susmentionate, lasarea in libertate a inculpatului este de natura sa creeze o reactie sociala negativa", s-a aratat in motivare.

La 15 si 16 decembrie, in dosarul fraudelor bancare au fost arestate, la propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), 11 persoane, respectiv Adrian Martis si Andrei Nanu, ambii directori la BRD, Andrei Suditu, Claudia Maria Peter (persoana care se afla in cercul foarte apropiat de relatii al lui Vasile Crestin si care executa intocmai dispozitiile date de catre cei doi directori din BRD), Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.

Pentru alte noua persoane, printre care Ioan Crestin si Marius Locic, CAB a dispus interdictie de a parasi tara.

In 17 decembrie, CAB a decis emiterea unor mandate de arestare pentru Vasile Crestin, Constantin Irinel Militaru si Mihaita Catalin Rusitoru, numarul arestarilor ajungand astfel la 14.

In cazul altor 21 de persoane, procurorii au emis ordonante de obligare de a nu parasi tara timp de 30 de zile.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat, in 21 decembrie, recursurile la masurile preventive si a decis ca Adrian Martis, Andrei Nanu, Vasile Crestin si alte 10 persoane raman in arest, iar omul de afaceri Marius Locic poate lua legatura cu sotia sa.

Instanta a admis un singurul recurs fata de arestare, respectiv cel al Liviei Bobu, in cazul careia a decis inlocuirea acestei masuri preventive cu interdictia de a nu parasi tara.

Alte opt persoane au ramas, potrivit deciziei ICCJ, cu interdictie de a parasi tara.

In acest dosar, anchetatorii au facut, in 13 decembrie, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

"Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Acuzatii din dosarul fraudelor bancare raman in arest
Setari Cookie-uri