Autoritatile locale sunt bulversate din nou de stangaciile politice, dupa ce vicepremierul Liviu Dragnea a precizat ca acestea trebuie sa aplice, deocamdata, legislatia in vigoare, respectiv sa indexeze cu 16% taxele, cu toate ca Guvernul nu a emis inca ordonanta de modificare a Codului Fiscal.

"Eu rog autoritatile locale sa se uite cu atentie la actele normative in vigoare la ora la care vorbim. Exista un Cod Fiscal in vigoare si exista o Hotarare de Guvern prin care s-au indexat impozitele si taxele locale pe care trebuie sa o aplice. Cand va apare Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, o sa o citeasca si o sa vada ce au de facut, deocamdata ei trebuie sa aplice legislatia in vigoare", a spus Dragnea, citat de Mediafax.

Intrebat daca acest lucru inseamna ca autoritatile locale sa mareasca taxele si impozitele cu 16%, Dragnea a raspuns: "Da. Vom veni cu un act normativ care sa le dea posibilitatea sa le mareasa sau nu sau sa revina la cele de dinainte".

El a mai spus ca Ordonanta mai are de asteptat pana va fi emisa de catre Guvern pentru ca la data sedintei de Guvern nu era promulgata Legea de abilitare a Executivului de a emite ordonante.

Intrebat ce se va intampla cu cei care au platit deja la inceputul lunii si daca vor trebui sa revina pentru a plati diferenta, Dragnea a raspuns: "Nu. La sfarsitul anului 2012 a fost publicata Hotararea de Guvern de indexare a taxelor si impozitelor locale. Administratiile locale trebuie sa respecte legislatia in vigoare, indiferent care este ea".

Guvern da vina pe Basescu pentru nepublicarea OUG

Guvernul precizeaza, intr-un raspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanta care sa permita autoritatilor locale sa nu indexeze taxele, ca OG nu a putut fi adoptata in 5 ianuarie pentru ca presedintele Basescu a promulgat dupa sedinta Guvernului legea de abilitare.

"In legatura cu declaratiile profesorului de drept constitutional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicita premierului Victor Ponta sa adopte, de urgenta, ordonanta care da posibilitatea autoritatilor locale sa nu indexeze cu 16 la suta taxele si impozitele locale, Biroul de presa al Guvernului este abilitat sa faca urmatoarele precizari: In sedinta de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregatit textul Ordonantei pentru modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale. Ordonanta nu a putut fi insa adoptata din cauza faptului ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonante pe perioada vacantei parlamentare decat dupa desfasurarea sedintei de Guvern", se arata intr-un comunicat al Guvernul.

Guvernul mentioneaza ca legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare intra in vigoare la 3 zile dupa data publicarii in Monitorul Oficial.

"Din acest motiv, Ordonanta privind modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale va fi adoptata in cadrul sedintei de Guvern din aceasta saptamana", mai precizeaza Guvernul.

Emil Boc: Premierul nu cunoaste Constitutia

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, luni, ca premierul Victor Ponta nu cunoaste textul Constitutiei si faptul ca putea emite o OUG privind reglementarea de catre autoritatile locale a taxelor si impozitelor locale inca in decembrie 2012.

Emil Boc a declarat, luni, corespondentului Mediafax ca pe site-ul Ministerului Finantelor, la rubrica "Transparenta decizionala", a fost postat la sfarsitul anului trecut un proiect de OUG legat de problema taxelor si impozitelor locale, care nu a fost adoptat de Guvern nici in 27 decembrie 2012, nici in 4 ianuarie 2013.

"In legatura cu afirmatiile juristului premier Victor Ponta, precizez ca acesta nu cunoaste textul Constitutiei si nu stie faptul ca potrivit art. 115 alin. 4, Guvernul putea adopta o OUG fie in 27 decembrie 2012, cand a adoptat HG, fie in 4 ianuarie 2013, cand a avut loc urmatoarea sedinta de Guvern, pentru modificarea Codului Fiscal, astfel incat autoritatile locale sa decida ele daca indexeaza sau nu taxele si impozitele locale. Dovada suprema in acest sens este proiectul de OUG aflat pe site-ul Ministerului Finantelor, la rubrica «Transparenta decizionala», si care nu a fost adoptat de Guvern nici in 27 decembrie, nici in 4 ianuarie. Daca premierul jurist, atotstiutor in materie de drept, consulta site-ul respectiv sau il intreba pe ministrul Finantelor, despre proiectul de OUG, afla din 27 decembrie ca nu mai avea de ce sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara sau putea in 4 ianuarie sa adopte in sedinta de Guvern proiectul de OUG cu obligativitatea ca in luna ianuarie sa se convoace Parlamentul in sesiune extraordinara", a spus Boc.

Presedintia se apara: Guvernul sa se mentina in limita declaratiilor decente

Presedintele Traian Basescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in vacanta parlamentara si l-a informat pe premierul Victor Ponta, informeaza Administratia prezidentiala, care atrage atentia Guvernului sa se mentina in limita declaratiilor decente.

"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante a fost primita de Administratia Prezidentiala in data de 24 decembrie 2012. Presedintele Romaniei, conform Articolului 77 din Constitutia Romaniei, are la dispozitie 20 de zile pentru analiza si promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, in aceasta perioada, Departamentul Constitutional-Legislativ al Administratiei Prezidentiale a avut la dispozitie doar doua zile pentru a realiza aceasta analiza). Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a promulgat legea in data de 3 ianuarie 2013, zi in care l-a si informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administratia Prezidentiala a comunicat public, in dimineata zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", se arata in comunicatul Presedintiei legat de "explicatiile formulate de Guvernul Romaniei, intr-un comunicat de presa din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilitatii de a fi adoptata ordonanta privind modificarea Codului fiscal in privinta taxelor si impozitelor locale".

Administratia Prezidentiala atentioneaza Guvernul Romaniei sa se mentina in limita declaratiilor decente si sa nu arunce vinovatia pe terte institutii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor si impozitelor locale, se mai arata in comunicat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Guvernul ar trebui să ofere 500 de euro pentru al treilea copil
Setari Cookie-uri