Guvernul spera ca, odata cu introducerea impozitului forfetar, coruptia de la activitatile de control fiscal se va reduce si vor fi mai putine abuzuri. Totusi, specialistii avertizeaza ca sarcina fiscala este o problema pentru intreaga economie si nu doar pentru anumite sectoare.
Ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat vineri ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru.

In mod normal, claritatea impunerii unei sume fixe nu ar trebui sa mai lase loc pentru interpretari in cadrul activitatii de control, motiv pentru care o consecinta a introducerii acestui impozit ar putea fi, in practica, reducerea abuzurilor existente.

Totusi, Madalin Niculeasa, avocat fondator al Niculeasa Law Office, puncteaza faptul ca sarcina administrativa fiscala este o problema pentru intreaga economie si nu doar pentru anumite sectoare. De fapt, aceasta este o afectiune cronica in fiscalitatea romaneasca, mai exact modalitatea birocratica de administrare a taxelor si impozitelor.

"Institutiile de control ale statului trebuie eficientizate nu prin simplificarea obiectului muncii ci prin educarea acestora. Din pacate multe probleme sunt determinate de aceste organe de control care abordeaza sarciniile de serviciu fara
responsabilitate. Daca se recunosc aceste realitati atunci efectele trebuie sa fie pentru intreaga economie si nu doar pentru anumite sectoare de activitate. In activitatea mea am intalnit, din partea statului, mai multa prostie decat coruptie, ori fata de acest lucru nu se face nimic", spune Niculeasa.

Wall-Street.ro a pus la zid forfetarul. Cat de solide sunt argumentele Guvernului?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri