Amplasarea afacerii, vadul comercial si indicele de sezonalitate vor fi cateva dintre criteriile analizate pentru stabilirea impozitului forfetar, care se va aplica ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu, potrivit reprezentantilor intreprinzatorilor mici si mijlocii, citati de Mediafax.
"Consiliul pentru IMM-uri s-a intalnit luni cu ministrul Maria Grapini, care ne-a prezentat ca la introducerea impozitului forfetar se vor avea in vedere cinci elemente. Unul dintre acesta este ca se va introduce selectiv doar in anumite domenii, in special in servicii, unde exista un grad redus de fiscalizare. Se are in vedere sa se elimine situatiile in care un hotel important din Bucuresti, cu un grad de ocupare de 80%, nu plateste impozit ca nu declara profit. Deci se va aplica mai ales unitatilor de turism, de cazare, unitati de incaltaminte etc", a declarat intr-o conferinta de presa Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

De asemenea, impozitul se va stabili pe baza unor criterii precum amplasarea, vadul comercial, indicele de sezonalitate si capacitatea de a face afaceri.

"Aceste criterii suna rational. Impozitul va duce la simplificarea birocratiei, pentru ca nu necesita predarea de situatii financiare, deoarece acesta urmeaza sa se aplice ca un procent dintr-un venit standard. Ministrul ne-a asigurat ca masura va fi insotita de elemente de simplificare, foarte necesare pentru microfirme, si ca introducerea se face doar dupa ce se va discuta cu cei care lucreaza in bransa respectiva. Fiecare domeniu are intreprizatori corecti, activi, si se reflecta in documente, si altii care nu sunt corecti si care fac concurenta neloiala", a adaugat Nicolescu.

Reprezentantul firmelor mici si mijlocii spune ca adoptarea masurii trebuie sa se faca doar dupa realizarea unei note de impact si a "testului IMM", care reprezinta o metodologie specifica de analiza a efectelor actelor normative asupra numarului de firme si capacitatii de a supravietui a acestora.

"Daca se respecta aceste puncte si testele si analizele arata efecte pozitive, ca va duce la eliminarea concurentei neloiale si nu va reprezenta un plus de fiscalitate, nu ne vom opune. Consideram insa obligatorii respectarea punctelor de mai sus", a aratat Nicolescu.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat vineri ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru. Ea a aratat ca in prezent consilierii ministerului stabilesc numarul de restaurante, pensiuni, baruri si alte structuri care ar putea intra sub incidenta impozitului.

Grapini a anuntat saptamana trecuta ca, daca se va aplica, impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, cuantumul urmand sa fie stabilit dupa discutii cu patronatele de profil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri