Conform unui comunicat de presa emis de Comisia Europeana joi, 20 februarie 2013, propunerea de Regulament european in domeniul protectiei datelor cu caracter personal a fost analizata in cadrul Comisiei pentru Industrie, Cercetare si Energie din Parlamentul European.
Reprezentand interesele industriei, Comisia ITRE a efectuat unele amendamente asupra formei initiale a Regulamentului, publicata de Comisia Europeana in data de 25 ianuarie 2012 pentru a asigura un echilibru intre respectarea drepturilor persoanelor fizice (obiectivul principal al Regulamentului), respectiv interesele industriei de afaceri de la nivel european.

Pentru a reflecta cat mai bine in plan legislativ masurile ce trebuie adoptate fara a afecta in mod negativ industria, membrii Comisiei ITRE au participat la diverse intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri atat la nivel european cat si national. Spre exemplu, in Romania, europarlamentarul Adina Valean, care contribuie la procesul legislativ privind Regulamentul in calitate de raportor din umbra, a avut intrevederi atat cu reprezentantii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, dar si cu reprezentantii industriei romanesti (International Advertising Bureau, American Chamber of Commerce in Romania).

Toate aceste preocupari s-au concretizat in raportul Comisiei ITRE, redactat de catre europarlamentarul Sean Kelly, raportul ce a fost bine primit de catre Comisia Europeana. Acest „vot de incredere” reprezinta un pas important in vederea adoptarii rapide a legislatiei europene care sa asigure un cadru unitar al protectiei datelor cu caracter personal in Europa.

In comunicatul emis, fara a se mentiona modificarile asupra carora s-a exprimat votul in Comisia ITRE, Comisia Europeana precizeaza ca Regulamentul urmeaza a fi examinat de catre Comisia EMPL (Ocupare a Fortei de Munca si Afaceri Sociale) din Parlamentul European. O data ce toate comisiile parlamentare si-au exprimat opinia cu privire la Regulament, Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri (LIBE), comisia responsabila de domeniul protectiei datelor cu caracter personal in Parlamentul European, va consolida amendamentele toate propuse pana in acel moment in forma unui raport final. Conform comunicatului de presa, raportul final al Comisiei LIBE vse preconizeaza a fi emis pana la sfarsitul lunii Aprilie a acestui an.

Revenind la opinia Comisiei ITRE, comunicatul de presa mentioneaza ca aceasta comisie a sprijinit punctele esentiale ale reformei propuse de Comisia Europeana, in special cu privire la:

Necesitatea de a inlocui Directiva 95/46/EC printr-un Regulament direct aplicabil. Implementarea unui singur set de reguli valabil in toate statele membre UE va inlatura sarcinile administrative ale societatilor si poate duce la o economie de aproximativ 2,3 milioane de euro pe an.

Necesitatea unei autoritati unice de reglementare (”one stop shop”) pentru operatorii care isi desfasoara activitatea in mai multe state UE. Astfel, operatorii vor lua legatura doar cu autoritatea de protectie a datelor din statul membru UE in care au sediul principal si nu cu 27 de autoritati cum este cazul in prezent.

Necesitatea acordarii unei atentii speciale intreprinderilor mici si mijlocii (”IMM”) care stau la baza economiei europene (99% din societatile din Europa sunt IMM-uri). Una din propunerile Comisiei Europene in cadrul reformei protectiei datelor era instituirea unui numar de exceptii pentru IMM-uri (sub 250 de angajati): e.g. exceptarea de la cerinta numirii unui responsabil cu protectia datelor sau obligatia de a avea o documentatie extinsa cu privire la activitatile de procesare de date. Comisia ITRE a votat in sensul extinderii acestei pozitii.

De asemenea, Viviane Reding, Vice-Presedintele Comisiei Europene si Comisarul European pentru Justitie a afirmat ca ”Votul de astazi al Comisiei ITRE este un semnal important ca industria are nevoie de reguli clare si uniforme in domeniul protectiei datelor pentru a profita de Piata Digitala Unica. (…) Multumesc Comisiei ITRE, si in special raportorului Sean Kelly, pentru munca depusa. Aceasta reforma este oportuna pentru mediul de afaceri din Europa: o singura lege de protectie a datelor pentru un intreg continent, o singura autoritate de reglementare competenta, si un mecanism care sa permita Comisiei Europene sa actioneze ca o contraputere si sa asigure aplicarea unitara a regulilor. Aceasta va conduce la o protectie efectiva a datelor cu caracter personal ale indivizilor si va contribui la cresterea economica, inovatia si la crearea de locuri de munca in Europa.”

Comisia Europeana va continua sa lucreze indeaproape cu Parlamentul European si Consiliul pentru a se ajunge la un acord politic in ceea ce priveste reforma protectiei datelor cu caracter personal pana la sfarsitul presedintiei irlandeze. Ministrii vor dezbate regulile propuse in Consiliul pentru justitie si afaceri interne din data de 8 Martie.

Scurta retrospectiva a evolutiei legislative

Pe data de 25 ianuarie 2012, Comisia Europeana a publicat proiectul de Regulament european in domeniul protectiei datelor cu caracter personal, precum si propunerea de Directiva privind protectia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre autoritatile competente in scopul prevenirii, identificarii, investigarii sau urmaririi penale a infractiunilor sau al executarii pedepselor si la libera circulatie a acestor date.

Regulamentul este un act legislativ cu aplicabilitate directa in toate statele membre UE, care va inlocui prezenta directiva 95/46/EC. Pentru a vizualiza pe larg modificarile aduse de Regulament, va rugam accesati

http://www.wall-street.ro/articol/Legal-Business/115692/reforma-in-domeniul-protectiei-datelor-cu-caracter-personal.html

http://www.wall-street.ro/articol/Legal-Business/116347/reforma-in-domeniul-protectiei-datelor-cu-caracter-personal-ce-aduce-nou-regulamentul-ii.html

Propunerea de Regulament este analizata in cadrul a 4 comisii ale Parlamentului European (ITRE, EMPL, Comisia pentru Piata Interna si Protectia Consumatorilor ”IMCO”, respectiv Comisia pentru Afaceri Juridice ”JURI”).

Votul Comisiei ITRE succede publicarii rapoartelor cu privire la reforma protectiei datelor de catre raportorii Comisiei LIBE, Jan-Philipp Albrecht (raportor cu privire la propunerea de Regulament), respectiv Dimitrios Droutsas (raportor cu privire la propunerea de Directiva privind prelucrarea datelor de catre autoritatile publice competente in scopul prevenirii, identificarii, investigarii sau urmaririi penale a infractiunilor sau al executarii pedepselor). Cei doi comisari si-au exprimat sustinerea deplina in favoarea unui cadru reglementar robust, prin care persoanele fizice sa beneficieze de drepturi bine determinate. De asemenea, comisarii au subliniat necesitatea avansarii rapide a negocierilor cu privire la ambele instrumente in acelasi timp.

Articol scris de Laura Leanca, Associate, si Cosmina Simion, Head of IP, Media & Technology in biroul local al DLA Piper, firma globala de avocatura cu birouri in peste 30 de tari


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri