Restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) poate duce la o crestere a gradului de colectare a taxelor si impozitelor cu 5-6% din PIB, ca in cazul Bulgariei, de la 31-32% din PIB in prezent, dar indicatorul tot ar ramane sub media din UE, potrivit AmCham.
"Romania are in prezent un nivel de colectare de 31-32% din PIB, Bulgaria se indreapta spre 35%, in timp ce media europeana este undeva la 39-40%. In urma reformei din sistemul romanesc speram sa ajungem si noi ca Bulgaria si sa ne apropiem de nivelul din Uniunea Europeana", a declarat, miercuri, Mihaela Mitroi, seful Comitetului Fiscal din cadrul Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), citata de Mediafax.

Bulgaria a aplicat un program de restructurare a administratiei financiare finantat de Banca Mondiala, asa cum urmeaza sa aiba loc si in Romania. Programul implementat in Bulgaria a durat circa cinci ani si a vizat printre altele simplificarea structurii administratiei fiscale prin reducerea numarului filialelor la cinci unitati regionale, avand ca efect cresterea gradului de colectare a impozitelor si taxelor cu 5-6% din PIB.

Mitroi a aratat ca si Polonia deruleaza un astfel de proiect de modernizare, finantat partial de UE cu fonduri nerambursabile de circa 70 milioane euro. Inca in curs de implementare, programul a dus deja la o majorare a colectarii cu 1-2% din PIB.

"Speram sa se obtina si la noi finantarea de la Banca Mondiala cat mai curand (...). Trebuie sa simplificam cat mai mult sistemul de raportare al contribuabililor, prin introducerea sistemelor electronice de raportare, respectiv apropierea de mediul online", a spus Mitroi.

Ea a aratat ca desi in mediul rural penetrarea internetului este foarte scazuta orasele mari nu trebuie private de acest sistem informatizat, mai ales ca in rural fiscalizarea este destul de redusa.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala ca ANAF sa fie reorganizata, activitatea celor 221 de administratii financiare urmand sa fie concentrata in 8 directii regionale si 47 de birouri locale.

Totodata, premierul Victor Ponta a anuntat saptamana trecuta ca ANAF va ramane sub Ministerul Finantelor, iar sub autoritatea sa directa se va desfasura doar coordonarea dintre institutiile de control ale Finantelor si alte structuri, precum SRI, SIE, DGIPI.

"Ideea principala este ca prin schimbarile pe care vicepremierul, domnul Chitoiu, le va promova in Guvern, si anume un ANAF reorganizat in care Garda Financiara, Controlul Vamal, sa nu mai alerge dupa buticul din colt, dupa societatea care-si plateste toate taxele si tot pe aceea mergem s-o controlam, ci sa mearga la sursa reala a marii evaziuni", le-a spus premierul membrilor Cabinetului.

El a precizat ca sustine in totalitate acest proiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri