Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie sa simplifice cat mai mult sistemul de raportare al contribuabililor, prin apropierea de mediul online, a spus Mihaela Mitroi, seful Comitetului Fiscal din cadrul Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), intr-o discutie despre procesul de restructurare a Agentiei.

Potrivit concluziilor AmCham, restructurarea ANAF poate duce la o crestere a gradului de colectare a taxelor si impozitelor cu 5-6% din PIB, ca in cazul Bulgariei, de la 31-32% din PIB in prezent, dar indicatorul tot ar ramane sub media din UE.

Restructurarea ANAF este parte a unui proiect derulat cu Banca Mondiala si convenit cu FMI si Comisia Europeana.

"Speram sa se obtina si la noi finantarea de la Banca Mondiala cat mai curand (...). Trebuie sa simplificam cat mai mult sistemul de raportare al contribuabililor, prin introducerea sistemelor electronice de raportare, respectiv apropierea de mediul online", a spus Mitroi, citata de Mediafax.

Activitatea celor 221 de administratii financiare urmeaza sa fie concentrata in 8 directii regionale si 47 de birouri locale.

Totodata, premierul Victor Ponta a anuntat saptamana trecuta ca ANAF va ramane sub Ministerul Finantelor, iar sub autoritatea sa directa se va desfasura doar coordonarea dintre institutiile de control ale Finantelor si alte structuri, precum SRI, SIE, DGIPI.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Amenda de 150.000 de euro pentru Raiffeisen Bank de la ANSPDCP