Institutiile financiare vor trebui, in curand, sa aplice prevederile FATCA, act ce adreseaza problema evaziunii fiscale a contribuabililor americani prin conturi straine. Astfel, pana la 31 decembrie 2013, institutiile financiare ar trebui sa semneze un acord cu autoritatile fiscale din Statele Unite, prin care o institutie financiara straina (Foreign Financial Institution – FFI) trebuie sa raporteze catre IRS informatii despre conturile financiare detinute de catre contribuabili americani sau de entitati straine cu actionariat format in mod substantial din contribuabili americani.
Conform actului, institutiile financiare vor retine la sursa un impozit in cuantum de 30% din valoarea tuturor platilor din SUA catre FFI-uri neparticipante la FATCA si catre detinatorii de conturi care refuza sa dezvaluie informatiile necesare.

„Pana la intrarea in vigoare a unui eventual acord interguvernamental intre Romania si Statele Unite ale Americii, regulamentele finale reprezinta un prim set de reguli aplicabile institutiilor financiare din Romania si care pot avea un impact important asupra operatiunilor acestor institutii. Incheierea unui acord inter-guvernamental cu Statele Unite ale Americii ar putea aduce schimbari importante in mecanismul de raportare a informatiilor solicitate de IRS, fata de mecanismul prevazut in regulamentele finale, astfel incat vor trebui avute in vedere atat prevederile propriu-zise, cat si momentul intrarii in vigoare a unui astfel de acord”, spune Ramona Jurubita (foto), Partener Asistenta Fiscala, KPMG Romania.

Ramona Jurubita este unul dintre speakerii Conferintei “Fiscal 2013” oraganizata de wall-street.ro miercuri, 3 aprilie. Daca ai intrebari si idei pe care vrei sa le dezbati cu specialistii invitati la conferinta, tot ce trebuie sa faci pentru este sa completezi formularul disponibil aici. Te invit sa trimiti aplicatia pana vineri, 29 martie, ora 18.00. Participarea la eveniment este GRATUITA!

Romania a notificat intentia de a incepe negocierea pentru semnarea unui tratat interguvernamental cu SUA, iar acesta urmeaza sa fie trimis partii americane, a anuntat Mihaela Davidovici, Consilier superior in cadrul Directiei Legislatie Impozite Directe din Ministerul Finantelor Publice, implicata in elaborarea mandatului de negociere dintre Romania si SUA pe problematica FATCA.

Regulamentele finale ce implementeaza prevederile Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), au fost facute publice pe 18 ianuarie. Aparitia acestor regulamente finale este un moment mult-asteptat la nivel mondial, deopotriva de catre institutiile financiare si de catre guverne, fiind un pas-cheie in elaborarea unei abordari comune la nivel interguvernamental pentru combaterea evaziunii fiscale.

Aceste regulamente finale aduc si o suma de lamuriri pentru institutiile financiare si pentru guverne. Principalele informatii suplimentare aduse de regulamentele finale sunt:

• Regulamentele continua sa dezvolte dispozitiile din acordurile interguvernamentale ce constituie cadrul cooperarii internationale si le armonizeaza cu regulamentele precedente, din luna februarie 2012;

• Sunt aduse clarificari cu privire la platile ce nu fac obiectul retinerii la sursa si la obligatiile de verificare si raportare ale institutiilor financiare straine;

• Tratamentul entitatilor de investitii este dezvoltat si clarificat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri