Impactul bugetar al aplicarii unei cote reduse de TVA, de 9%, va fi mai mare daca Comisia Europeana nu va prelungi taxarea inversa la cereale, masura care expira de la 1 iunie, a spus secretarul de stat in Ministerul de Finante, Dan Manolescu, la conferinta Fiscal 2013, organizata de wall-street.ro.
El a explicat ca impactul bugetar real trebuie calculat pe baza mai multor ipoteze.

"Incepand cu 1 iunie, Romania in conditiile legislatiei actuale ar trebui sa renunte la taxarea inversa la grau, ceea ce ar duce automat la aplicarea cotei de 24% pentru cereale si impactul din diferenta de cota pe tot circuitul grau-paine ar fi majorat", a spus Manolescu.

Declaratiile au fost realizate la evenimentul "
Fiscal 2013", organizat de wall-street.ro, in parteneriat cu Niculeasa Law Office, Mazars si KPMG.

Pe de alta parte, in ipoteza in care ramane taxarea inversa la cereale, impactul bugetar va fi mai mic, cota de 9% referindu-se doar la circuitul ulterior producerii cerealelor.

Taxarea inversa este eficienta in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale si exista deja la nivelul european un proiect de extindere a taxarii inverse la mai multe produse de risc.

"Semnalele pe care le-am primit de la toti jucatorii din aceasta piata sunt ca isi doresc sa se mentina acest sistem de taxare inversa, intrucat s-a dovedit a fi un sistem eficient in combaterea evaziunii fiscale", a precizat secretarul de stat din Ministerul de Finante.

El a mai explicat ca se fac eforturi pentru a convinge Comisia Europeana ca aceasta masura este benefica, ca a combatut evaziunea fiscala si trebuie aplicata in continuare.

"Teoretic se poate implementa o cota de 9% pe tot lantul, dar depindem de raspunsul de la Comisie, in sensul daca vom avea sau nu un acord pentru aplicarea in continuare a taxarii inverse", a completat Manolescu.

Raspunsul Comisiei Europene ar putea sa vina in aceasta luna.

Intrebat daca Romania isi permite sa aplice cote reduse, Manolescu a raspuns ca "exista solutiii" pentru a rezolva aceasta problema. "Se vor gasi variante pentru a contrabalansa aceasta masura".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri