Fostul ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban a ales de curand sa se alature specialistilor din mediul privat si sa foloseasca expertiza in domeniul fondurilor europene din postura de partener al unei firme de consultanta. El a vorbit intr-un interviu acordat wall-street.ro despre decizia de a trece in tabara privatilor si despre planurile firmei pe care a fondat-o.
Fostul ministru al Afacerilor Europene a pus bazele alaturi de avocatul Gabriel Biris firmei Orban Biris European Consultants.

Intrebat despre decizia de a lua calea mediului de afaceri, Orban a raspuns ca "este o regula nescrisa care stipuleaza ca, dupa ce ai o pozitie atat de inalta, nu mai poti accepta una inferioara".

Leonard Orban a ocupat functia de negociator al Romaniei pentru aderarea la UE, de comisar european si in cele din urma de ministru al Afacerilor Europene.

"Nu s-a pus in niciun fel problema, dupa plecarea de la minister, sa candidez in pozitii de administrare la Comisia Europeana, pentu pozitii de director general sau director general adjunct", a spus Orban, pentru wall-street.ro.

El se va folosi de experienta bogata acumulata in zona publica pentru a incerca sa ajute companiile care activeaza in piata romaneasca si astfel sa sporeasca afacerile firmei de consultanta.

"Conteaza foarte mult brand-ul, conteaza foarte mult imaginea. Lumea ma cunoaste, stie foarte bine cat de profesionist si cat de integru am fost pe parcursul carierei. Cred ca sunt niste atuuri care in mod cert vor atrage clienti in afacere", a subliniat Orban.

El este convins ca experienta dobandita va fi un avantaj esential in noua functie, intrucat prin functiile pe care le-a ocupat in sfera publica a trebuit sa cunoasca in amanunt procesul de luare a deciziilor la nivelul UE, inclusiv aspecte de legislatie europeana pe diferite zone si chiar notiuni tehnice in ceea ce priveste fondurile structurale.

"Am avut posibilitatea sa cunosc multe persoane, iar asta inseamna ca am acest atuu ce tine de o anumita relationare cu diferite zone, un lucru extrem de important in derularea afacerilor", concluzioneaza Leonard Orban.

Intrebat daca s-a gandit sa candideze pentru o functie de europarlamentar, Orban a raspuns ca "deocamdata nu, pentru ca ma concentrez pe noua activitate". "O luam de la zero si venim cu anumite lucruri care se fac mai putin sau chiar deloc in Romania si atunci toate eforturile mele sunt concentrate pe aceasta zona".

"Ce se va intampla ulterior, daca voi intra sau nu in politica, o sa vedem. Deocamdata nu am aceasta intentie", a sustinut fostul ministru.

Planurile Orban Biris European Consultants

Biris Orban va avea doua componente de activitate: fondurile europene si afacerile europene. Fostul ministru subliniaza ca pe aceasta zona de afaceri europene in Romania este o piata mai putin dezvoltata, dar firma isi propune sa o dezvolte.

"Incercam sa ajutam companiile care activeaza in Romania sa respecte prevederile legislatiei europene sau ale celei romanesti direct aplicabile. Am dori ca in procesul de luare a deciziilor la nivel european sa punem umarul la coagularea punctelor de vedere ale companiilor romanesti si, bineinteles, sa se tina cont de aceste puncte de vedere", afirma Orban.

Fostul ministru al Afacerilor Europene nu a vrut sa ofere niciun fel de estimare in ceea ce priveste volumul de activitate pe care firma spera sa il atraga in acest an, spunand ca "e prea devreme sa vorbim despre aceste aspecte".

"Ca la orice inceput, o sa o luam pas cu pas. Trebuie sa ne prezentam mai intai compania, atuurile noastre si sa insistam in primul rand pe zona afacerilor europene pentru a stimula interesul si apetitul pe acest gen de activitate. Va fi o perioada importanta de prezentare a firmei", a precizat partenerul firmei de consultanta.



In domeniul fondurilor europene, serviciile oferite vizeaza cele doua exercitii financiare: 2007-2013 si 2014-2020. Daca pentru actuala perioada de programare, activitatea companiei va fi orientata spre acei beneficiari care au nevoie de asistenta in depasirea problemelor pe care le intampina in derularea proiectelor finantate din fonduri europene, accentul major al activitatii va fi pus pe elementele care pot sprijini societatea romaneasca pentru accesarea fondurilor europene alocate Romaniei in viitorul exercitiu bugetar.

"Avem in vedre pe termen mediu si o extindere la Bruxelles. Pentru o companie care vrea sa tinteasca inclusiv procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar, prezenta la Bruxelles este extrem de importanta", a subliniat fostul ministru.

In ceea ce priveste afacerile europene, sunt vizate companiile mijlocii si cele mari, adica cele care au interese puternice si urmaresc atent ce se intampla la Bruxelles, in timp ce pe zona fondurilor structurale firma nu exclude nici IMM-urile sau autoritatile statului.

Cele mai frecvente greseli ale antreprenorilor

Fostul ministru al Afacerilor Europene a identificat cateva dintre greselile antreprenorilor care acceseaza fonduri europene, greseli pe care acum vrea sa le corecteze din cealalta parte a baricadei.

In primul rand, antreprenorii fac o mare greseala cand isi propun sa utilizeze fondurile europene doar pentru ca acestea exista.

"Este una dintre abordarile care sper sa dispara. Logic este sa folosesti fonduri europene daca ai o idee de afaceri, ai niste tinte si te folosesti de acesti bani pentru atingerea acelor tinte", spune Orban.

O a doua greseala remarcata la oamenii de afaceri romani tine de faptul ca isi inchipuie ca, daca apeleaza la o societate de consultanta, atunci se exclude complet responsabilitatea si implicarea lor in proiect. "Este o greseala fundamentala. Un beneficiar, in momentul in care utilizeaza fonduri comunitare, trebuie sa fie deplin implicat, de la momentul lansarii ideii si chiar pana dupa finalizarea proiectului".

Leonar Orban explica ca sunt cazuri in care proiectul s-a incheiat, dar beneficiarul nu si-a atins obiectivele din motive imputabile lui si atunci au venit cei de la Comisia Europeana si au solicitat returnarea totala sau partiala a fondurilor.

O alta dificultate pentru beneficiari este calcularea cat mai bine a cash-flow-urilor. Antreprenorii nu inteleg foarte bine cum functioneaza acest mecanism si realizeaza prea tarziu ca au nevoie si de fonduri proprii prin care sa faca fata pentru o perioada.

"Este nevoie sa existe disponibilitati financiare si la inceput, dar si ulterior. Este necesara o abordare de tip prudential", avertizeaza Leonard Orban.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri