Laura Codruta Kovesi, propusa pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a declarat, joi, la audierea de la CSM, ca vrea sa infiinteze in cadrul DNA o structura de politie specializata in investigatii financiare, pentru identificarea bunurilor persoanelor cercetate.

Laura Codruta Kovesi a sustinut, in cadrul interviului, ca va face o prioritate, daca va fi desemnata sef al DNA, din investigarea cauzelor care vizeaza fraude cu fonduri europene si achizitii publice, anunta Mediafax.

Totodata, Kovesi a spus ca va efectua o analiza a dosarelor vechi din DNA, definind "dosar vechi", in acceptiunea CSM, ca dosar mai vechi de un an de la inregistrare sau mai vechi de sase luni de la inceperea urmaririi penale.

Kovesi a mai spus ca doreste sa infiinteze, in cadrul DNA, o noua structura formata din politisti avand ca atributii principale realizarea de investigatii financiare pentru identificarea bunurilor persoanelor cercetate, care pot fi indisponibilizate prin aplicarea masurii sechestrului sau alte masuri asiguratorii.

Candidatul la functia de procuror-sef al DNA a mai spus ca vrea sa implementeze un mecanism prin care procesele verbale de redarea convorbirilor telefonice sa aiba un regim special.

"Este important ca toate comunicarile privind procesele de redare a covorbirilor telefonice sa se faca in sistem electronic, imprimarea acestora sa se faca pe baza de cartela cu semnatura digitala, asa fel incat in orice moment sa poti sa stii cine a accesat documentul, cine l-a imprimat, cine a folosit acel document", a mai spus Kovesi.

Ea a adaugat ca printre punctele slabe ale DNA se numara resursele umane insuficiente, referindu-se atat la functiile de conducere neocupate, cat si la celelalte posturi vacante.

Inainte de audierea de la CSM, Laura Codruta Kovesi a declarat ca nu a mai fost efectiv in sistemul judiciar de cand a fost detasata la Bruxelles, dar acel post are foarte mare legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare, precum si cu combaterea coruptiei.

Laura Codruta Kovesi, fostul procuror general al Romaniei, si-a prezentat proiectul de management si a raspuns intrebarilor membrilor Sectiei pentru procurori a CSM.

Dupa Codruta Kovesi vor fi audiate Alina Mihaela Bica, propusa pentru functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Elena Giorgiana Hossu, nominalizata la postul de adjunct al sefului DIICOT.

Tiberiu Nitu, propus pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Bogdan Licu, nominalizat pentru postul de prim-adjunct al procurorului general si Codrut Olaru, care candideaza pentru functia de adjunct al procurorului general, au fost audiati miercuri la CSM.

Sectia pentru procurori a CSM va aviza joi candidatii pentru functiile de procuror general al Romaniei, prim-adjunct si adjunct al procurorului general, sef DNA, sef DIICOT si adjunct al sefului DIICOT.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Seful statului poate refuza motivat numirea in functiile de conducere din Ministerul Public.

Acesta este al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind initiat anul trecut, cand la conducerea Ministerului Justitiei a fost Mona Pivniceru.

Codruta Kovesi are aproape 18 ani de experienta ca procuror, iar din 2 octombrie 2006 si pana in octombrie 2012 a fost procuror general al Romaniei. Dupa ce si-a incheiat mandatul la conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Codruta Kovesi a fost detasata la Ministerul Afacerilor de Externe, din octombrie 2012, pentru o perioada de trei ani, ocupand functia de Inalt reprezentant la Misiunea Romaniei la Bruxelles pe probleme privind reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Intre 1995 si 1999, Laura Codruta Kovesi a fost procuror la Parchetul Judecatoriei Sibiu, iar din 1999 pana in 2000, la Parchetul Tribunalului Sibiu. Din 2000, Kovesi a ocupat functia de procuror sef al Biroului de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate din Parchetului Tribunalului Sibiu, iar doi ani mai tarziu pe cea de procuror sef al Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog. In aceeasi institutie a fost timp de doua luni (1 septembrie - 1 decembrie 2004) procuror sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica. Din 2004 Kovesi a fost magistrat la DIICOT Sibiu, institutie pe care a si condus-o in 2006.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
DNA cere preschimbarea termenelor in dosarele lui Dragnea si Valcov