Viitoarea modalitate de impozitare a firmelor va inlocui impozitul de 3% pe afaceri sau 16% pe profit si va fi o suma fixa de trei ori mai redusa in comparatie cu valorile platite in prezent de catre firme, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini.
Grapini apreciaza ca acesta va fi "cel mai etic mod de plata", pentru ca fiecare domeniu de activitate are sansa sa obtina un anumit venit si o rata a profitului diferita.

"Pentru prima data in Romania am propus un studiu pilot pe cod CAEN, pentru ca altfel se obtine venit si profit din industria hoteliera, altfel se obtine din restaurante si altfel din service auto. Am facut un studiu pe patru coduri CAEN", a spus ministrul intr-o conferinta, citata de Mediafax.

In cazul hotelurilor, studiul a fost facut pentru un grad mediu de ocupare de 30%, si in functie de acesta s-a calculat suma fixa pe care trebuie sa o plateasca o unitate de cazare.

Impozitul va fi calculat printr-o formula care ia in calcul amplasamentul (rural sau urban), zona (in cazul Bucurestiului), sezonalitatea, gradul de ocupare, numarul de stele si numarul de camere.

"Impozitul trebuie sa fie motivant pentru cei care sunt corecti, sa plateasca mai putin decat ar plati 16% impozit pe profit la o inregistrare corecta a veniturilor si cheltuielilor si mai putin decat 3% pe cifra de afaceri. Suma fixa este singurul impozit si va inlocui impozitul fie pe cifra de afaceri, fie pe profit", a afirmat Grapini.

Ea a adaugat ca studiul se afla in prezent in analiza la Ministerul Finantelor.

"Noul impozit este cel mai etic mod de plata si este de trei ori mai putin decat plata a 16% impozit pe profit, intr-o inregistrare corecta", a mai spus Grapini.

Impozitul forfetar, care ar urma sa fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri