La finalul evenimentului M&A Outlook - Editia a V-a, cel mai important si interactiv forum de dezbateri dedicat pietei de fuziuni si achizitii, organizam gala premiilor pietei de M&A. Practic, prin M&A Outlook Awards ii vom aduce in lumina reflectoarelor pe antreprenorii-vedeta si pe jucatorii care au incheiat cele mai relevante tranzactii.
Pentru prima data, cele mai relevante tranzactii vor fi premiate pe baze unei jurizari formate din specialisti in fuziuni si achizitii si cititorii presei de business.

Astfel, castigatorii celor patru categorii vor fi alesi, in mod egal, pe baza raspunsurilor oferite de un juriu format din specialisti in fuziuni si achizitii si de care cititorii wall-street.ro, cei care formeaza cea mai mare comunitate de business din Romania.

Gala de premiere M&A Outlook Awards va avea loc la finalul evenimentului M&A Outlook 2013 - Forumul antreprenorilor care fac tranzactii, conferinta in care vom pune fata in fata reprezentantii companiilor de consultanta financiara si juridica, ai fondurilor de investitii si ai antreprenorilor, cu un public dinamic. Va asteptam la eveniment! Inscrieti-va aici!

VOTATI cele mai tari tranzactii si jucatorii-vedeta din M&A.

1. Care este tranzactia anului (2012 + S1 2013) in opinia dumneavoastra?

2. Cine sunt antreprenorii anului implicati intr-o tranzactie?

3. Votati cel mai dinamic investitor din piata de fuziuni si achizitii.

4. Care este, in opinia dumneavoastra, tranzactia anului in banking?


Informatii utile despre nominalizari

I. Tranzactia anului

1.
Ameropa - Azomures
Cumparator: Ameropa Holding
Active/Companie tinta: Azomures (20,6%)

Vanzator: investitori
Valoarea tranzactiei: 54 milioane euro

2. Achizitia magazinelor Real de catre grupul francez Auchan. Valoarea tranzactiei, realizata la nivelul Europei Centrala si de Est, nu a fost facuta publica. Specialistii au estimat ca Auchan va plati circa 100 de milioane de euro pentru magazinele din Romania.

3. NEPI a platit 61,7 mil. euro pentru cladirea de birouri Lakeview din Capitala, inclusiv datorii bancare.

4. Grupul britanic de bricolaj Kingfisher a platit 75 de milioane de euro pentru cele 15 magazine Bricostore din Romania, suma mai mica decat valoarea neta a activelor.

II. Exit: antreprenorii anului implicat intr-o tranzactie

1. Cumparator: Metair Investments Limited

Active/Companie tinta: Rombat (99,1%)

Vanzator: Dorel Goia, Ioan Repede si alti investitori, Trebela Limited

Valoarea tranzactiei: 43 milioane euro

Grupul sud-african Metair Investments Limited a achizitionat 99,1% din producatorul roman de baterii Rombat pentru 42,8 milioane euro.

2. Naspers - eMag

Cumparator: Naspers

Active/Companie tinta: Dante International (eMag) (70%)

Vanzator: Sebastian Ghita, Iulian Stanciu, Radu Apostolescu

Valoarea tranzactiei: 100 milioane euro

Compania sud-africana Naspers, care in ultimii ani a cumparat businessuri romanesti ca Autovit sau Gecad ePayment, a cumparat 70% din eMag, cel mai mare jucator din retailul online romanesc.

In urma achizitiei, Naspers detine 70% din actiuni, Iulian Stanciu 21,6%, iar Radu Apostolescu, singurul cofondator care mai este inca actionar, controleaza 8,4%.

3. Preluarea a 52,3% din compania Energobit de catre fondul de investitii Innova pentru 65 milioane de euro.

III. Cel mai dinamic investitor

1. Grupul media sud-african Naspers a investit in octombrie anul trecut circa 120 de milioane de dolari pentru a prelua controlul Dante International, compania care detine eMag, cel mai mare retailer online din Romania. Prin aceasta achizitie Naspers a devenit cel mai mare jucator din online-ul romanesc cu un portofoliu format din patru companii: PayU Romania, Allegro Group Romania, Fashion Days Shopping si Dante International (eMag.ro).

2. Achizitia cladirii de birouri Lakeview de catre fondul de investitii sud-african NEPI a propulsat investitorul in topul celor mai mari proprietari de birouri din Romania.

3. Dragos Bilteanu, presedintele SIF Banat Crisana, are 35 de ani. SIF Banat Crisana a anuntat recent ca va infiinta doua holdinguri care vor cuprinde firmele din sectorul imobiliar si cel hotelier la care societatea este actionar majoritar, urmand ca apoi sa le listeze pe Bursa. De asemenea, SIF1 si-a anuntat intentia de a participa la privatizarea Postei Romane, intr-un consortiu alaturi de alti ofertanti, iar daca va castiga licitatia compania va fi de asemenea listata pe BVB. Cea mai importanta miscare a lui Bilteanu ramane insa decizia de a prelua controlul SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. De asemenea, el are mai multe tranzactii in imobiliare.

IV. Tranzactia anului in banking

1. UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing IFN au cumparat business-ul de retail si Royal Preferred Banking al RBS Romania, reprezentand aproximativ 315 milioane euro in active si 230 milioane euro in pasive.

2. Omul de afaceri Dorin Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit,

3. Raiffeisen Bank Romania si Citibank Romania au semnat un acord potrivit caruia banca austriaca va achizitiona portofoliul de retail al Citi, tranzactia urmand sa fie finalizata dupa aprobarea de catre Consiliul Concurentei.

Vreti sa aflati mai multe despre tendintele pietei de fuziuni si achizitii? Sunteti antreprenor sau lucrati intr-o companie interesata de fuziuni si achizitii? Vreti sa aflati mai multe despre piata de M&A? Participati la conferinta M&A Outlook 2013 - Editia a V-a, miercuri, 29 mai. Inscrieti-va aici.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri