Anul 2013 este mult mai dinamic din perspectiva vanzarilor de active si pasive bancare, cu o crestere semnificativa a tranzactiilor prin care bancile isi restructureaza activitatea, afirma Stefan Damian, deputy managing partner al Tuca Zbarcea & Asociatii (TZ&A).

Daca pana acum bancile incercau sa-si “curete” bilanturile transferand activele neperformante catre entitati afiliate, in prezent pare ca exista mai multa disponibilitate in a vinde astfel de active in afara grupului, chiar daca asta inseamna asumarea unor pierderi efective semnificative, constata avocatul Stefan Damian.

Astfel, in ultima perioada am vazut o dinamica mai accentuata pe zona tranzactiilor cu active bancare. In primulr and, UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing IFN au cumparat business-ul de retail si Royal Preferred Banking al RBS Romania, reprezentand aproximativ 315 milioane euro in active si 230 milioane euro in pasive.

De asemenea, omul de afaceri Dorin Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit,

In al treilea rand, Raiffeisen Bank Romania si Citibank Romania au semnat un acord potrivit caruia banca austriaca va achizitiona portofoliul de retail al Citi, tranzactia urmand sa fie finalizata dupa aprobarea de catre Consiliul Concurentei.

Avocatul Stefan Damian are asteptari moderate in ceea ce priveste evolutia pietei de M&A in urmatoarele luni. „Chiar daca a existat o usoara crestere in primul trimestru sub aspectul numarului de tranzactii, eu nu vad evolutii spectaculoase in acest segment. Cred ca apetitul investitorilor de a prelua business-uri existente s-a redus, ceea ce s-ar fi putut achizitiona in urma cu 2-3 ani, se afla acum in pragul falimentului.” Motiv pentru care reprezentantul Tuca Zbarcea & Asociatii anticipeaza un soi de M&A reactiv, cu implementarea pe piata locala a unor preluari la nivel regional sau global ori preluari de active/afaceri neperformante la discount-uri semnificative. De asemenea, in opinia sa, vom asista la continuarea procesului de consolidare a afacerilor unor jucatori din anumite sectoare, fie prin preluarea de catre acestia a unor concurenti, fie ca urmare a unor consolidari de grup la nivel regional ori international. Investitorii „la cumparare” in acest moment par a fi tot cei institutionali, strategici. Fondurile de investitii sunt active mai curand in energie sau pentru achizitionarea de active ori business-uri neperformante, asa-numite „distressed”.

Vreti sa aflati mai multe despre tendintele pietei de fuziuni si achizitii? Sunteti antreprenor sau lucrati intr-o companie interesata de fuziuni si achizitii? Vreti sa aflati mai multe despre piata de M&A? Participati la conferinta M&A Outlook 2013 - Editia a V-a, miercuri, 29 mai. Inscrieti-va aici.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri