Cele mai dinamice mandate generate in primele cinci luni ale acestui an sunt legate de clienti interesati de prospectarea pietei de active neperformante in scop de achizitii si restructurari, spun partenerii casei de avocatura PeliFilip chestionati de wall-street.ro.
"Cele mai dinamice mandate generate in 2013 sunt legate de clienti interesati de prospectarea pietei de distressed assets in scop de achizitii sau instrainari sau finantare si restructurare sau lichidare. Dinamismul lor este insa comparabil cu cel al celor mai activi clienti deja aflati in portofoliul firmei noastre si care genereaza activitati legate de dezvoltarea de proiecte si afaceri. Indiferent de vechimea mandatului sau a relatiei, clientii au nevoie de predictibilitate si stabilitate in aspectele esentiale, printre care aspectul legat de continutul, interpretarea si aplicarea legii", spun pentru wall-street.ro partenerii PeliFilip.

Casa de avocatura PeliFilip, infiintata in urma cu cinci ani, are noua parteneri: Alina Stancu-Birsan, Monica Iancu, Oana Albota si Catalin Alexandru, care s-au alaturat in 2011 celor cinci avocati care au fondat firma: Francisc Peli, Carmen Peli, Cristina Filip, Alexandru Birsan si Ioan Dumitrascu.

Potrivit acestora, primele cinci luni au fost mai intense, cu o crestere a volumului de munca si a problematicii in toate domeniile, decurgand in special din actiunile decise ale clientilor. Astfel, unele actiuni au fost deja planificate din 2012 corespunzator unei prognoze crescatoare pentru acest an, altele au fost adoptate ca raspuns la incertitudinile legislative locale sau provenind din instabilitatea financiara internationala sau la deficientele aparute in raporturile comerciale sau corporatiste, mult mai putine au fost adoptate ca raspuns la oportunitati nou-identificate.

Reducerea expunerii asupra Romaniei, tot mai vizibila

Ca vesti negative pentru mediul de business romanesc, in opinia PeliFilip, a fost o surpriza maniera in care a fost promovata ajustarea schemei suport in ceea ce priveste energiile din surse regenerabile. "A iesit in evidenta chiar si fata de linia obisnuita a lipsei de comunicare si dialog intre autoritati si economia reala, lipsa care conduce deja uzual la ratarea unor oportunitati de a atrage sau concretiza investitii", adauga avocatii PeliFilip, care opineaza ca ar fi nu doar benefice, ci si necesare claritatea, consecventa si o viziune integratoare (intre existent si nou) in raspunsul nostru la schimbarile generate de tehnologiile contemporane in general, iar la cele din domeniul energiei in particular.

Cum au fost primele cinci luni din perspectiva clientilor alaturi de care lucreaza avocatii de business? "In experienta noastra, se poate vorbi despre o abordare prudenta, reticenta din partea clientilor, mai degraba decat despre volatilitate", spun partenerii PeliFilip. Cat despre problemele economice din zona euro, situatia din Cipru a adaugat la perceptia generala ca traversam in continuare o perioada de riscuri structurale si institutionale in Europa (atata timp cat si moneda unica europeana mai are de traversat etape importante pentru a atinge tintele de stabilitate si rolul initial proiectate).



De asemenea, potrivit PeliFilip, situatia din Cipru a adus unele proiecte in Romania, in care avocatii s-au implicat activ in asistarea si reprezentarea clientilor, fata de efectele crizei asupra operatiunilor bancilor din Cipru cu clienti avand interese in Romania. "Nu am intalnit situatii in care tranzactii pe piata din Romania sa fi fost intrerupte sau suspendate din cauza situatiei din Cipru. In acelasi timp, situatia din Cipru a avut influenta in ceea ce priveste solutiile de finantare ale unor proiecte si activitati, cu reconsiderarea pietelor de actiuni si obligatiuni ca si surse de finantare."

"Multe companii lucreaza cu bugete reduse"

Care sunt cele mai importante tendinte particulare observate anul acesta de avocatii PeliFilip pe piata avocaturii de business? In primul rand, prudenta si selectivitatea clientilor. Astfel, in etapa de analiza a oportunitatilor predomina bugetele fixe sau estimarile. De asemenea, sunt vizibile tendinta de reducere a expunerii asupra Romaniei si reducerea autonomiei regionale/locale si centralizarea deciziei cu privire la ramanerea sau retragerea sau chiar proiectele operationale din Romania.

Mai mult, presiunea tot mai mare pe onorarii este reala, considera avocatii PeliFilip, dar nu este nici noua si nici locala promovarea pretului ca principal element de diferentiere intre servicii. "Anumite transformari in ceea ce priveste cererea de servicii de avocatura ar putea sa contribuie la accentuarea acestei tendinte. Exista mai putine proiecte complexe si diversificate sau inovatoare in fiecare domeniu de business. Exista mai putine schimburi internationale cu finalizare in Romania care sa faca necesara medierea intre jurisdictii si localizarea raporturilor."

Astfel, proiectele care solicita servicii de consultanta profesionala par sa aiba cursuri mai abrupte, mai impredictibile, o rata de finalizare mai redusa, o toleranta mai scazuta la risc si inovatie, o asteptare de rata de castig mai mica, mai putina orientare spre constructie pe termen lung. Multe companii lucreaza cu bugete reduse sau implica numai punctual consultanti legali externi intrucat resimt ele insele presiunea din pietele in care activeaza si o transmit mai departe, catre furnizori.

In ceea ce priveste domeniile care evolueaza in sensul asteptarilor si care urmeaza piata, acestea sunt “achizitiile, reorganizarile, finantarile” si “restructurarile si rezolvarea disputelor”. "Inca de anul trecut am asistat la o intensificare a finantarilor prin intermediul pietelor de capital, intrumente, servicii si produse financiare. Avem asteptari pozitive legate de proiectele de investitii cu capital privat, fie strain, fie local. Aceste proiecte sunt sursa esentiala a activitatii in firma noastra si sursa esentiala a unei activitati si cresteri economice reale in Romania", afirma partenerii casei de avocatura PeliFilip.

Revenind la investitiile de capital, acestea se pot manifesta amplu si cu rezultate benefice si in legatura cu procese de privatizare sau de infrastructura, sub rezerva definirii ofertei si a modului de organizare si conducere a respectivelor procese. Din pacate, remarca avocatii PeliFilip, lipsesc exemple recente pozitive care sa asocieze autoritatile publice din Romania cu gestionarea proceselor complexe si cu structurarea ofertelor astfel incat sa se mobilizeze cu success interesul de principiu al investitorilor.

De asemenea, in masura in care exista un punct critic pentru desfasurarea proiectelor de infrastructura si de privatizare in fiecare sector din Romania si daca este adevarata aprecierea generala ca suntem aproape de a ne confrunta cu atingerea acestui punct critic, atunci timpul ar putea fi un aliat in a inspira autoritatile la promovarea in mod profesionist a proiectelor cu componenta publica. "Urmarim in continuare cu mult interes, alaturi de clientii nostri, atat sectorul privatizarilor, cat si cel al proiectelor de infrastructura, indiferent de bilantul ultimilor 5 ani, ceea ce in sine exprima o conceptie pozitiva din partea noastra", incheie partenerii PeliFilip.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri