Bilanturile contabile ale companiilor referitoare la anul 2012, care au trebuit sa fie depuse la Administratiile Financiare pana la data de 30 mai, au relevat o tendinta in crestere a managerilor de a elimina din bilant pozitiile "toxice", astfel incat acesta sa permita evolutia business-ului si sa reflecte intrarea intr-o noua etapa, arata o analiza realizata de R&M Audit Contabilitate.
"Pozitiile toxice sunt acelea care au fost supraevaluate in anumite momente ale existentei unei companii (uneori in scopuri speculative, alterori pentru obtinerea anumitor valori ale diversilor indicatori) sau diferite elemente uzate moral, stocuri nereale, creante incerte si supraevaluate (care de fapt sunt pierderi), pozitii neperformante sau cauzate de anumite reglementari trecute nocive etc. Orice element din bilant are <<o valoare de piata>>, adica o valoare reala; ceea ce nu corespunde realitatii trebuie in cele din urma analizat si eliminat", a aratat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.

Bilantul contabil trebuie sa raspunda nevoii curente de informatii privind compania respectiva.

"Daca in ceea ce priveste firmele mari si multinationalele am constatat un pas inainte referitor la proactivitatea fata de documente si latura de consultanta, in ceea ce priveste IMM-urile situatia a fost exact inversa: pe parcursul anului trecut, activitatea zilnica i-a acaparat complet pe manageri si administratori, care au acordat, din pacate, mai putina atentie informatiilor care reieseau luna de luna din balante, asa incat acum, datele din bilant i-au luat prin surprindere, desi <<jocurile sunt facute>>, caci acestea sunt rezultatele cu care vor merge in acest an catre banci si alti parteneri", a precizat Mirela Serban.

In ceea ce priveste bilanturile contabile pe anul trecut ale IMM-urilor, acestea au aratat in general bine pentru sectorul IT, multe firme inregistrand cresteri de pana la 20-30% ale cifrelor de afaceri fata de anul 2011, precum si un cash flow imbunatatit, conform analizei realizate de R&M Audit Contabilitate.

"IT-ul este un domeniu de activitate la care companiile nu numai ca nu pot renunta, ci dimpotriva: managerii se gandesc ca mai bine investesc intr-un software ca sa reduca din cheltuielile cu alte resurse", a aratat Mirela Serban.

Consultantii R&M Audit Contabilitate recomanda managerilor sa nu astepte sfarsitul de an pentru a urmari pozitiile bilantiere comparative, ci sa realizeze aceasta operatiune de sinteza in mod continuu, pe tot parcursul anului.

"Este gresita interpretarea conform careia documentele sunt facute doar pentru fisc; inregistrarile contabile ofera informatii utile in primul rand managerilor, pentru dezvoltarea business-ului lor. Coerenta datelor pe parcursul intregului an si in special urmarirea lichiditatilor raman principala noastra preocupare ca si consultanti, in conditiile in care dificultatile financiare existente in piata tradeaza inca o crestere economica fragila", a precizat Mirela Serban.

Infiintata in anul 2000, R&M Audit –Contabilitate ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.

Cu un portofoliu de peste 200 de clienti, compania a acordat consultanta firmelor din domenii precum agricultura, asigurari, brokeraj, comert, constructii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, productie, publicitate, turism.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri