Tribunalul Hunedoara a dispus deschiderea procedurii de insolventa solicitata de Primaria Aninoasa, numind ca administrator judiciar SCP Tudor & Asociatii SPRL, care va avea onorariu egal cu indemnizatia lunara a primarului, majorata cu 30 la suta, transmite Mediafax.
Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glaman, magistratii au admis, luni, cererea Unitatii Administrativ-Teritoriale (UAT) Aninoasa si au dispus deschiderea procedurii de insolventa.

Termenul pentru continuarea procedurii de intrare in insolventa este 10 septembrie.

"Instanta a numit administrator judiciar pe SCP Tudor&Asociatii SPRL. Primarul unitatii administrativ-teritoriale a orasului Aninoasa va pastra atributiile de ordonator principal de credite pana la solicitarea de suspendare a atributiilor. In cinci zile, administratorul judiciar trebuie sa anunte toti creditorii mentionati in lista depusa la dosar. S-a fixat termen-limita pentru inregistrare de admitere a creantelor data de 15 august. De asemenea, s-a stabilit data de 11 septembrie 2013 termen-limita pentru verificarea crentelor, intocmirea, afisarea si comunicarea tabelului preliminar al creantelor, iar eventuale contestatii vor fi solutionate pana in data de 28 septembrie. Termenul de afisare a tabelului definitiv cu lista creantelor va fi 9 octombrie 2013", a declarat Ildiko Glaman.

Potrivit acesteia, administratorul judiciar va avea un onorariu egal cu indemnizatia lunara a primarului Aninoasei majorata cu 30 la suta.

Hotararea magistratilor Tribunalului Hunedoara nu este definitiva, dar este executorie.

"Decizia instantei este cu drept de opozitie in 15 zile de la primirea notificarii de catre creditori si cu drept de recurs de zece zile de la comunicare", a declarat purtatorul de cuvant al Tribunalului Hunedoara.

Hotararea magistratilor va fi comunicata Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara pentru inscriere in registrul local al spatiilor de insolventa a UAT.

Potrivit aceleiasi hotarari, administratorul judiciar si ordonatorul principal de credite vor intocmi un plan de redresare.

Primaria din Aninoasa, judetul Hunedoara, a depus, in 6 iunie, la Tribunalul Hunedoara o cerere de intrare in insolventa, institutia avand arierate de aproximativ sase milioane de lei catre furnizori si stat, iar viceprimarul Adrian Albescu declara ca datoriile dateaza de pe vremea fostului primar Ilie Botgros.

Viceprimarul sustinea ca numai penalitatile pentru un credit de 3 milioane de lei accesat in urma cu sapte ani de la BCR sunt de 1.500 de lei pe zi.

"Datoriile Primariei Aninoasa dateaza din mandatele fostului primar Ilie Botgros. Au ajuns ca in 2013 sa depaseasca cu 140 la suta veniturile bugetului local. Actuala conducere a Primariei Aninoasa a facut toate demersurile pentru a iesi din impas, insa fara vreun succes. Primaria Aninoasa a cerut un imprumut de la stat in valoare de 1 milion de lei, dar nu a primit decat 62.000 de lei", spunea Albescu.

In judetul Hunedoara, Primaria Aninoasa nu este singura care are arierate, insa este prima care a cerut sa intre in insolventa.

Primarul din Aninoasa, Nicolae Dunca, este membru PSD si a fost in mandatul trecut secretarul administratiei locale. Dunca l-a invins in alegerile locale din anul 2012 pe reprezentantul PDL Ilie Botgros, care in mandatul 2004-2008 era membru PSD, iar in perioada 2008-2012 a fost membru PDL.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale obliga primarii sa ceara Tribunalului sa declare insolventa, daca autoritatea locala are datorii neplatite mai vechi de 120 de zile si care depasesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizeaza instanta in timpul prevazut de lege pot fi amendati sau condamnati la inchisoare.

In momentul in care este declarata insolventa, judecatorul va numi un administrator judiciar care va gestiona finantele locale si care, impreuna cu conducerea primariei, va intocmi un plan de redresare a situatiei economice a administratiei publice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri