Fosta CSA a sanctionat in 2009, perioada vizata de ancheta DIICOT, cu avertisment scris conducerea BCR Asigurari de Viata dupa ce a constatat ca societatea a facut plati inainte de termenul prevazut de lege pentru 34 de polite de viata facultative, potrivit ASF.
"In cazul BCR Asigurari de Viata, in intervalul august-septembrie 2009 (perioada care face subiectul anchetei DIICOT), CSA - entitate care a fost comasata in ASF - a efectuat un control inopinat la companie. In obiectul controlului a intrat si verificarea prevederilor contractuale cu privire la rascumpararile partiale si a platilor efectuate pentru contractele de asigurare incheiate. Controlul a constatat printre altele ca pentru un numar de 34 de contracte de asigurare cu clauza suplimentara de beneficii, societatea a efectuat 399 de rascumparari partiale mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare, fapta ce constituie contraventie", potrivit unui comunicat de presa transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

In urma controlului, se mai spune in comunicat, institutia a sanctionat cu avertisment scris membrii Directoratului BCR Asigurari de Viata, conform politicii de sanctionare graduala si progresiva, obligand totodata societatea sa informeze Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la modul de indeplinire a masurilor stabilite prin procesul verbal de control.

Politele de viata incheiate de BCR Asigurari de Viata sunt asigurari facultative in care drepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de asigurare.

"Prin urmare, drepturile asiguratilor la rascumparari partiale sau totale sunt prevazute in contractele de asigurare, dar trebuie sa respecte prevederile legale. Acestea se refera la interzicerea rascumpararilor partiale mai devreme de 6 luni de la incheierea contractului", se mai spune in comunicatul ASF citat de Mediafax.

Legislatia spune ca orice alta plata indiferent de forma sub care este facuta de asigurator, diferita de indemnizatia de asigurare sau reprezentand restituirea rezervei in conditiile legii, nu va putea fi efectuala mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare.

"Tocmai pentru a preveni disimularea platilor de natura salariala facute prin intermediul contractelor de asigurare (cu rascumparare lunara), CSA a luat masuri de reglementare inca din anul 2004 care limitau rascumpararile la un interval de minimum 6 luni de la incheierea contractului. Acestea au fost nuantate in legislatie in anul 2005 si preluate in Codul Civil", se arata in comunicatul ASF.

"In competenta ASF poate intra, in procedura de control, verificarea prevederilor contractuale cu privire la rascumpararile partiale si a platilor efectuate pentru contractele de asigurare incheiate (respectarea termenului de 6 luni). Dar constatarile de natura fiscala sau evaziune fiscala (cum sunt cele care reies din ancheta DIICOT) fac obiectul atributiilor autoritatilor subordonate sau coordonate de catre Ministerul Finan?elor Publice. ASF poate sanctiona asiguratorii pentru nerespectarea prevederilor privind termenele de rascumparare, ceea ce a si facut in trecut", se mai spune in comunicatul ASF.

Autoritatea de reglementare invita publicul sa faca distinctia intre activitatile economice care fac obiectul contraventiilor si pot fi puse in sarcina societatilor de asigurari de catre ASF si suspiciunile privind evaziunea fiscala care fac obiectul autoritatilor de control fiscal si sunt indreptate impotriva unor agenti economici banuiti ca ar fi folosit contracte de asigurare pentru a disimula plati salariale.

Un numar de 166 de perchezitii au avut loc, marti, in Bucuresti si in 26 de judete, la locuinte si la sediile a 112 firme, precum si la sediile unor filiale ale BCR Asigurari de Viata, pentru destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala, prejudiciul fiind estimat la sase milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri