Nu foarte convins si fara binecuvantarea Fondului Monetar International (FMI), Guvernul a anuntat reducerea TVA la paine, covrigi, cornuri si baghete. Spera in acest fel sa reduca evaziunea din industria de panificatie si chiar face apel la populatie sa ceara bonul fiscal la fiecare paine cumparata. Insa, din dorinta de a compensa veniturile pierdute la buget, premierul a aruncat inca cateva accize in piata si a majorat acciza la alcool, ceea ce va duce cu certitudine la cresterea evaziunii pe acest sector.
Managing partner-ul RSM Scot, Dan Schwartz, este convins ca sansele ca evaziunea din reducerea TVA la paine sa scada sunt foarte mici, in timp ce, de pe urma cresterii accizelor la alcool, evaziunea sigur va creste.

"De ce ar plati un evazionist 9% TVA la paine, cand pana acum nu platea nimic. Evaziunea se va reduce doar daca controalele fiscale vor deveni mai dure", a explicat Schwartz. De altfel, daca un evazionist nu plateste TVA, acesta implicit face evaziune si pe partea impozitului pe profit.

Guvernul a decis recent, pentru a compensa efectele bugetare ale reducerii TVA la paine, sa majoreze acciza la alcool cu 33%, de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, si de asemenea a introdus o serie de accize noi pentru bunurile de lux.

Presedintele patronatului GARANT, Romulus Dascalu, a cuantificat deja impactul cresterii accizei. Bauturile alcoolice se vor scumpi cu 25-40%, iar evaziunea fiscala pe aceasta zona va urca la 90%, de la 70-80% in prezent.

"Daca se va aplica aceasta masura va creste evaziunea fiscala la 90%, de la 70-80% cat este acum. Nu se va rezolva nimic nici in sectorul painii, nici evaziunea si nici scaderile de pret, pentru diferenta de TVA se va duce in buzunarele producatorilor. Va fi un cutremur in acest domeniu (al alcoolului - n.r.), se va inchide tot, iar veniturile la buget vor scadea. In Romania mai sunt sub 10 fabrici de bauturi alcoolice, pentru ca an de an au fost inchise", a aratat Dascalu.

Desi evaziunea pe segmentul bauturilor alcoolice (70-80%) este usor mai mare decat cea din industria de panificatie (70%), partenerul EY Romania Alexander Milcev sustine ca este mai usor sa faci evaziune in sectorul producatorilor de paine, decat in zona accizelor.

Din experienta clientilor din industria de panificatie, Milcev a constatat ca este foarte greu pentru clientii corecti sa concureze cu evazionisti.

"Perceptia mea este ca statul incearca sa lase mai putini bani intr-o zona cu evaziune mai periculoasa (panificatie) si sa ii mute catre o zona unde evaziunea este mai controlabila (accize)", a declarat Milcev pentru wall-street.ro.

Insa, pentru stat este un joc riscant, tinand cont ca evazionistii din zona produselor alcoolice au fost intotdeauna puternici si risca astfel sa deschida o cutie a pandorei.

"Una peste alta, este foarte posibil sa ajungem in situatia in care Guvernul va sesiza ca nu poate acoperi veniturile pierdute din reducerea TVA la paine din cresterea accizelor la produsele de lux si alcool", a concluzionat Dan Schwartz.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta arunca sarcina reducerii evaziunii doar pe umerii centateanului, care trebuie sa ceara bon fiscal pentru fiecare paine pe care o comanda, insa nu aminteste nimic despre inasprirea controalelor fiscale sau despre integritatea inspectorilor fiscali.

Mai mult, Romania trebuie sa dovedeasca Fondului Monetar International (FMI), dupa reducerea TVA la paine, ca nu este o tara de evazionisti, impactul acestei scaderi de taxa asupra diminuarii evaziunii fiscale urmand sa fie evaluat dupa 9-12 luni.

"Probabil in 9-12 luni facem o evaluare asupra efectelor in ceea ce priveste reducerea evaziunii fiscale si nivelul de incasari la buget. Evaluarea va fi in 9 luni-un an. Daca se dovedeste ca nu avem evaziune fiscala mai mica si ca avem incasari mai proaste, inseamna ca masura cu TVA 24% era cea corecta. Eu, personal, si ministrii Guvernului meu am considerat, pe baza analizelor, ca nu este asa, dar tara nu se invarte dupa cum vrea Guvernul, de aceea este nevoie de un parteneriat cu producatori si retaileri", a spus Ponta, prezent la Conferinta Nationala a Morarilor si Brutarilor.

Schwartz considera ca o masura mult mai utila ar fi fost introducerea taxarii inverse la importurile de alimente.

"Multe tari din UE au renuntat la plata TVA in cash la importuri. Se elimina o potentiala sursa de evaziune si mai raman doar taxele vamale, care oricum sunt standardizate", a explicat managing partner-ul RSM Scot.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri