Numarul firmelor aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa a scazut in primul semestru cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 12.739, cele mai multe fiind din sectorul comertului, constructii, transporturi si hoteluri si restaurante, potrivit Coface.

"Numarul insolventelor la finalul lunii iunie a scazut si fata de primul trimestru al anului cu 13%. Poate parea bine, dar din pacate nu este pentru ca ponderea insolventelor companiilor mari e aproape dublu comparativ cu anul trecut, ceea ce duce la un impact social puternic. O companie mare atrage dupa ea in insolventa circa alte zece companii", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, country manager Coface, conform Mediafax.

Noutatea consemnata in acest an este data de intrarea in insolventa a multor companii medii si mari, chiar daca numarul insolventelor este mai mic fata de anul 2010.

Sectoarele cu cele mai multe insolvente sunt comertul cu amanuntul - 22%, comertul cu ridicata si distributia - 16%, constructii - 15%, transporturi - 7% si hoteluri si restaurante - 7%.

"La 1.000 de firme active, domeniul constructiilor e pe primul loc cu cele mai multe firme in insolventa, urmat de hoteluri si restaurante, transporturi, activitati recreative, metalurgie, tranzactii imobiliare, fabricarea lemnului, productia si furnizarea de energie electrica. Tendinta din ultimii ani este ca insolventele se concentreaza in cateva sectoare, astfel ca primele trei sectoare au 50-54% din totalul insolventelor, iar primele cinci sectoare cumuleaza 65-70%", a mai spus Coman.

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor intrate in insolventa in primul semestru a fost de 2,32 milioane de lei, aproape de doua ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce indica faptul ca au intrat in insolventa firme mai mari.

"Ceea ce este ciudat analizand indicatorii companiilor este ca toti indicatorii s-au imbunatatit fata de anii trecuti: pierderea neta a fost de 7,59% fata de 22,7% in primul semestru al anului trecut, gradul de indatorare a fost de 96,5% fata de 103%, ponderea datoriilor in cifra de afaceri era 107,3% comparativ cu 178,59%, iar numarul de zile in care-si incaseaza banii (DSO) a fost de 139,2 zile fata de 138,7 zile", a precizat directorul Coface.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Transportatorii rutieri, expusi insolventei de contractia veniturilor