Companiile romanesti cu activitati de comert international trebuie sa respecte, de la 1 noiembrie, reguli noi prevazute in legislatia vamala comunitara, desi termenul limita pentru aplicarea integrala a Codului Vamal al UE va fi probabil extins pentru sfarsitul anului 2019.

"Romania va aplica direct legislatia vamala comunitara, astfel incat companiile romanesti implicate in comertul international vor trebui sa se pregateasca din timp pentru a se conforma noilor prevederi. Prima etapa in modernizarea legislatiei vamale, care includea si anumiti pasi in directia unei uniformizari a administrarii acesteia si a crearii unei administratii vamale unice europene, a fost incheiata in 2008, cand a a intrat in vigoare Regulamentul CE 450/2008 de stabilire a Codului Vamal Comunitar (Codul Vamal Modernizat), insa prevederile acestuia s-au aplicat gradual si, pana la acest moment, doar partial", anunta KPMG.

A doua etapa va incepe la 1 noiembrie, cand cel mai probabil proiectul de reformare a Codului Vamal al Uniunii Europene, aprobat de Parlamentul European, va intra in vigoare.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, termenul limita pentru aplicarea integrala a Codului Vamal este preconizat sa fie sfarsitul anului 2019.
Legislatia modernizata introduce simplificari vamale (una dintre cele mai importante prevederi fiind introducerea declararii electronice a bunurilor si comunicarea on-line intre agentii economici importatori/exportatori si autoritati) si unificarea modului de aplicare a acesteia de catre cele 28 de administratii vamale.

Valentin Durigu (foto), senior manager in Departamentul de Impozite Indirecte al KPMG, a recomandat companiilor sa profite de ragazul oferit prin reformarea Codului Vamal Comunitar si sa se asigure ca, in perioada care urmeaza, adopta masurile necesare pentru a-si dezvolta sistemele informatice la nivelul cerut de conceptul de e-customs, sisteme care trebuie sa fie interoperabile cu cele ale administratiei vamale.

Citeste si:
Transportul intrajudețean și de taxi ar putea fi interzis, dacă se...
Bode: Dacă se va decide la...

In plus, criteriile impuse in prezent pentru acordarea, de catre autoritatea vamala, a statutului de operator economic autorizat vor deveni obligatorii pentru orice companie care va solicita obtinerea unei autorizatii vamale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Parchetul extinde ancheta penală la Suceava: care sunt motivele
Setari Cookie-uri