In primele opt luni ale anului curent, Politia Romana a desfasurat 587 de verificari la companii, aproximativ jumatate dintre acestea soldandu-se cu dosare penale si amenzi de zeci de mii de lei ca urmare a folosirii de software nelicentiat, conform IGPR si The Software Alliance (BSA).

Practic, peste 2.000 de unitati PC si suporturi digitale au fost ridicate, valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi ridicandu-se la peste 400.000 de euro.

Volumul este surprinzator de mare in ceea ce priveste instalarea de software pirat realizat de utilizatori pe calculatoarele de birou, expunand astfel si mai mult operatorii economici la riscurile mentionate mai sus. Aproximativ 57% dintre angajati admit ca fac acest lucru, fapt cunoscut insa doar de catre 38% de catre managerii IT.

45% din software-ul piratat este descarcat de pe Internet iar 78% din programele descarcate de pe website-uri sau prin retele P2P include programe spion, 36% continand troieni si adware.

In 2012, Politia Romana a realizat 691 de verificari dintre care 313 s-au soldat cu dosare penale. 351 de persoane au fost cercetate pentru savarsirea de infractiuni de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru computere. In 126 de dosare penale a fost dispusa inceperea urmaririi penale.

Totodata, din discutiile purtate de BSA in ultimele 11 luni cu peste 7.500 de companii, s-a observat ca multe companii folosesc sisteme de operare cu o vechime mai mare de 10 ani si ca mare parte din ele nu folosesc o retea sau un server securizate pentru acces controlat la datele importante ale firmei. Ca urmare, ele se pot confrunta cu riscuri mari de securitate si dificultati mai mari in gasirea solutiei adecvate de utilizare legala si in siguranta a software-ului si a informatiilor si documentelor in format digital, sau a serviciilor IT&C.

Cu toate acestea, pirateria software din Romania a scazut constant in ultimii ani, un rol important avandu-l initiativele de informare a companiilor cu privire la riscurile pe care si le asuma, conform Magdei Popescu de la BSA. In acest sens, IGPR si BSA vor derula o campanie prin care 50.000 de companii mici si mijlocii, cu minim 10 calculatoare, vor fi informate cu privire la riscurile privind folosirea de software piratat.

Beneficii la PIB

Cu toate ca rata pirateriei din Romania a scazut, datorita cresterii pietei pierderile cauzate de piraterie au crescut in cifre absolute, in ultimii ani. Astfel, in Romania, pierderile din 2010 se situau la 195 mil. dolari (64% rata a pirateriei), in timp ce in 2011 pierderile au crescut la 207 mil. dolari, la o rata a pirateriei de 63%.

O scadere a ratei pirateriei cu 15 puncte procentuale ar duce la o crestere a PIB cu 960 mil. dolari si crearea a peste 6.000 de locuri de munca noi. In perioada 2010-2013, reducerea pirateriei a fost de 3,75 puncte procentuale, conform BSA.

Institutia mai arata ca o crestere cu 1% a gradului de utilizare software licentiat in Romania ar injecta o suma estimata la 108 mil. dolari, fata de 54 mil. dolari rezultate de pe urma utilizarii de software piratat, ajungandu-se astfel la o diferenta de 54 mil. dolari.

Riscuri legale

In situatia comiterii de infractiuni de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, legislatia in vigoare (legea nr. 8 din 1996 privind drepturl de autor si drepturile conexe, modificata, Codul Penal) prevede:

- Amenda penala sau inchisoarea de pana la 4 ani pentru persoanele fizice cu rol de conducere sau responsabilitate din punct de vedere legal in cadrul companiilor;
- Persoanelor juridice li se poate aplica o amenda penala de pana la 600.000 lei, pe langa pedepsele aplicate persoanelor fizice din companie;
- In functie de gravitatea infractiunii, se pot aplica una sau mai multe pedepse complementare, printre care: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau total pe o perioada de la 3 luni la 1 an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada similara si altele.

Tu ai primit controale din partea Politiei Romane sau/si telefoane de la BSA? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri