Statul ar incasa circa 165 milioane de euro pe an din CAS pentru veniturile din chirii daca toate contractele ar fi declarate la Administratia Financiara, suma fiind insa doar teoretica, intrucat nu toti proprietarii de locuinte inregistreaza contractele, potrivit brokerii imobiliari.

"Daca toate contractele de inchiriere ar fi declarate la Administratia Fiscala, statul ar putea incasa prin introducerea CAS-ului pentru proprietari sume substantiale, avand in vedere ca doar in Capitala sunt inchiriate circa 80.000 de locuinte", a declarat, intr-un comunicat, Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET, citat de Mediafax.

Potrivit unei analize realizate de portalul imobiliar pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa si pe internet, din 800.000 de unitati locative din Bucuresti (conform Recensamantului intocmit de Institutul National de Statistica in 2011) circa 10% sunt inchiriate.

Luand in calcul o chirie medie lunara de 300 de euro pentru o locuinta, rezulta ca proprietarii din Bucuresti incaseaza aproximativ 300 de milioane de euro intr-un an.

"Daca de anul viitor proprietarii din Bucuresti vor plati contributii la Sanatate de 5,5%, atunci statul ar putea sa obtina 16,5 milioane de euro din asigurarile de sanatate, in conditiile in care toate contractele ar fi declarate la Administratia Fiscala. Iar daca am extrapola aceasta suma la nivelul tarii am ajunge la concluzia ca statul ar putea incasa intr-un singur an impozite in valoare de 165 de milioane de euro. Expertii din domeniul imobiliar sunt de parere ca aceasta suma este pur teoretica, deoarece in practica romanii s-au invatat sa nu declare contractele la Fisc sau sa declare o suma mult mai mica decat cea reala, iar statul va incasa mult mai putin de pe urma acestei noi taxe", apreciaza sursa citata.

Citeste si:
Teodorovici: Marirea salariilor, regasita in reducerea contributiilor
Eugen Teodorovici: Majorarea...

In opinia lui Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari, impunerea obligativitatii contributiei la asigurarile de sanatate pentru persoanele care obtin venituri din chirii ar avea efectele scontate doar daca s-ar realiza in mai multi pasi.

"In primul rand, este nevoie de fiscalizarea tuturor contractelor si adoptarea unor masuri proactive care sa incurajeze atat proprietarii, cat si chiriasii sa-si inregistreze contractele la Fisc. In al doilea rand, ar trebui sa se stabileasca o baza de impozitare, o grila in functie de care statul sa calculeze impozitele si taxele pe care doreste sa le incaseze, iar aceasta grila sa fie ancorata in realiate, si abia apoi sa incerce sa se impuna o noua taxa. Toate aceste masuri ar trebui prinse intr-o lege speciala a chiriilor care sa protejeze atat proprietarii, cat si chiriasii, de discutii sau probleme care apar in mod frecvent in timpul derularii unui contract de inchiriere, lege care sa ajute piata inchirierilor, dar care sa reglementeze si aspectele privind impozitele dorite de Guvern", a explicat Vilceanu.

In ceea ce priveste baza de calcul, Ministerul de Finante a intocmit un Proiect de Ordonanta de Urgenta, iar potrivit documentului publicat saptamana trecuta un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurari de sanatate cu o suma cuprinsa intre 41 si 611 lei pe luna.

"Baza de calcul propusa de Ministerul de Finante este avantajoasa pentru proprietarii care inchiriaza mai multe proprietati sau pentru cei care inchiriaza imobile scumpe. Proprietarii care inchiriaza 5 sau 10 locuinte, acestia nu platesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe luna indiferent de suma incasata din chirii. In schimb, daca o persoana inchiriaza o proprietate cu 100 de euro nu poate plati mai putin de 41 de lei, chiar daca valoarea tranzactiei nu atinge salariul de baza minim brut pe tara (750 de lei)", a mai spus Alina Petrescu.

Citeste si:
Iohannis: Ne aflăm în plin război pentru păstrarea sănătății omenirii
Președintele Klaus Iohannis:...

Guvernul a aprobat miercuri ordonanta de urgenta elaborata de Ministerul Finantelor potrivit careia persoanele care obtin venituri din chirii vor plati contributii de asigurari de sanatate, in limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe luna in acest an.

Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), limitata la cinci salarii brute, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentand contributiile de sanatate rezulta o suma maxima de 611 lei pe luna la nivelul a cinci salarii.

In actul normativ se spune ca neadoptarea masurii de cuprindere in baza de calcul a contributiei de sanatate a veniturilor din cedarea folosintei bunurilor ar conduce la reducerea finantarii sistemului public de sanatate si la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internationale.

Citeste si:
Impozit de 1% pe investiții și eliminarea CASS. Vis sau realitate...
Bursa și administratorii de...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Cum se vor acorda zilele libere pentru părinți și câti bani vor primi aceștia
Setari Cookie-uri