Jan Glas, managing partner-ul TPA Horwath Romania, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro ca in consultanta criza nu a existat si acest lucru s-a datorat faptului ca serviciile de contabilitate si audit sunt nevoi primare pentru companii. "Cum este painea in consum, asa este contabilitatea si auditul pentru firme".

"Presiunea pe preturi a existat, dar intr-un fel este normal si este un aspect pozitiv in industria de consultanta financiara. Poate ca in unele domenii nu se mai faceau tranzactii, nu se mai vindeau fabrici, aceste domenii au pierdut, insa noi avem un produs de baza. Cum este painea in consum, asa este contabilitatea si auditul penru firme", afirma Glas.

Insa, o firma care are pierderi are si mai multa nevoie de un consultant fiscal. "Fie ca ai pierdere sau profit, tot ai nevoie de contabilitate sau audit. Consultanta fiscala nu a fost lovita de criza asa cum au fost clientii nostri. Dezavantajele in consultanta sunt insa cresterile mai line. O firma intr-o perioada de boom poate sa isi dubleze cifra de afacerei intr-un an. In consultanta, afacerile merg bine, cresterile sunt mici, dar pe termen lung", a explicat belgianul de la conducerea TPA Horwath Romania.

Cu toate acestea, Glas este convins ca vremurile de dinainte de criza nu se vor mai intoarce. El isi aminteste ca in '97-'98 venea in fiecare zi un avion plin cu investitori straini.

"Consultanta era de vis in acea perioada. Vorbeam cu colegii din Belgia si ma intrebau cum gasim clienti. Un client castigat in Belgia era un client furat de la alt consultant, ceea ce insemna ca la fiecare consultant fericit, era si un consultant nefericit. In Romania era altfel. In fiecare zi veneau mail-uri, faxuri, telefoane de la investitori dornici sa aduca bani in Romania", povesteste Jan Glas.

Chiar daca acele vremuri nu se vor mai intoarce, Glas crede ca Romania este acum la o treime din potentialul penru urmatorii 30 de ani.

"In continuare mai vin avioane, dar nu mai este atat de plin. Remarc insa un negativism in presa pe care eu nu il inteleg. Sunt anumite domenii care au fost afectate, iar real estate-ul este cel mai vizibil, insa in alte domenii lucrurile merg brici, cum ar fi in productia pentru export", subliniaza managing partner-ul TPA Horwath Romania.

Totusi, Glas avertizeaza ca nu ar trebui sa ratam oportunitatea de a promova public regionalismul.

"Nu trebuie sa ne fie frica ca o regiune creste mai repede decat alta. Ma tem sa nu ajungem ca in Belgia si daca facem o autostrada in Transilvania sa trebuiasca sa facem una si in Moldova. E un fel de politica de compensari si in Belgia ne pricepem fantastic la acest lucru", atrage atentia oficialul TPA Horwath Romania.

Jan Glas estimeaza ca zona Ardealului va fi motorul principal de exporturi si productie al Romaniei, cresterea urmand sa fie mai accelerata in aceasta regiune.

Pe baza acestei estimari si a optimisumului cu privire la climatul economic, oficialul TPA Horwath Romania mizeaza pe o dublare a numarului de angajati in urmatorii ani si pe deschiderea unor noi sedii in orasele din regiunile efervescente.

"Noi acum suntem 85 de oameni la TPA Horwath Romania. Daca aveam astazi 85 de oameni in Belgia, probabil ca ambitia mea ar fi fost ca in 10 ani sa avem tot 85. In Romania, daca nu ne dubalam in zece ani numarul de angajati, este un esec", concluzioneaza Glas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri