Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta privind insolventa, invocand lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ fata articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie.

In sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a articolului 81 alineatul 3 si a articolului 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

"Argumentele invocate au vizat conformitatea dispozitiilor legale criticate fata de art. 1 alin. (5) si art. 15 alin. (2) din Constitutie, privind obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, cat si a neretroactivitatii legii", se arata intr-un comunicat de presa al Avocatului Poporului, conform Mediafax.

Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, adoptata pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 ca: "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului".

De asemenea, ordonanta prevede ca "in planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".

Adoptarea acestei OUG a fost justificata de Guvern avand in vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei romanesti.

Avocatul Poporului, Crisu Anastasiu, declara marti, pentru Mediafax, ca posibila ridicare a unei exceptii de neconstitutionalitate privind Codul insolventei este analizata de vineri, urmand sa fie consultati cei implicati in elaborare, pentru a stabili "care a fost intentia legiuitorului".

Anastasiu preciza ca, inca de vineri, avand in vedere discutiile privind exceptia de neconstitutionalitate ce au urmat publicarii in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 91/2003 privind insolventa, institutia analizeaza prevederile actului normativ.

Marti, PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolventa.

PDL considera ca prin aceasta prevedere se incalca mai multe articole din Constitutie. Democrat-liberalii mentioneaza in acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit caruia "statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor", articolul 16 alineat (1), conform caruia "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", si articolul 31, alineat (1), care prevede ca "dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit".

Uniunea Judecatorilor din Romania a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolventei controlului la Curtea Constitutionala, sustinand ca actul normativ nesocoteste flagrant dispozitiile articolului 115 din Constitutie, ce limiteaza situatiile in care Guvernul poate emite ordonanta de urgenta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Cotroceni, ca Ordonanta de Urgenta 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru ca reglementeaza strict pentru audiovizual.

Marti, seful statului a spus ca efectul numirii in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul grupurilor parlamentare se vede in faptul ca sunt 96 de Ordonante neatacate.

Traian Basescu a aratat ca un punct al Acordului de coabitare cu premierul s-a referit la consolidarea independentei justitiei in raport cu influenta politica, precum si respectarea prevederilor Constitutiei la emiterea ordonantelor de urgenta si punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale.

"Stim toti ca s-a spus «Asta e solutia», iar efectul il vedem. Sunt 96 de Ordonante de Urgenta emise de Guvernul Ponta, niciuna atacata de Avocatul Poporului", a precizat Traian Basescu, facand referire inclusiv la OUG care "incalca grosier tratamentul egal al persoanelor", si anume modificarile la Legea insolventei.

"Domnul Ghita trebuie sa purceada la a achizitiona televiziuni si radiouri, daca se poate si Televiziunea Romana, sa le puna in slujba domnului Victor Ponta. Si atunci, dam o Ordonanta de Urgenta cu caracter discriminatoriu pentru tintele domnului Ghita si ale domnului Ponta. Din pacate, Avocatul Poporului am inteles ca astazi a anuntat ca reflecteaza, ca va discuta. Cum este posibil sa nu iei Articolul 16 din Constitutie si sa vezi in ce masura 80 aliniatul corespunde acestui articol? Dansul gandeste", a mai comentat presedintele Traian Basescu.

Prevederile articolului 81 din Codul insolventei au fost de asemnenea criticate, vineri, de mai multe ONG-uri, ca Reporteri fara Frontiere, ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent, care au sustinut ca aceste dispozitii pun in pericol libertatea presei si dreptul la informare al publicului, sunt restrictive, instaureaza un regim discriminatoriu si creeaza premisele unor posibile abuzuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri