Zvonurile privind cresterea cotei unice de la 16% la 22% si reducerea TVA cu trei puncte procentuale au luat prin surprindere consultantii si mediul de afaceri. Discutiile ar fi avut loc in cadrul USL si au fost dezvaluite mai mult sau mai putin intentionat seara trecuta, probabil pentru a testa reactia opiniei publice.

"Este scandalos. Baietii astia din administratie fie sunt incompetenti, fie sunt hoti", a reactionat vehement avocatul specializat in fiscalitate Gabriel Biris.

El a evocat raportul Comisiei Europene cu privire la TVA necolectata, care a plasat Romania pe prima pozitie in randul statelor membre. Romania a pierdut circa 10 miliarde euro din TVA necolectata doar in 2011, procentul veniturilor fiscalizate pe acest segment fiind de numai 52%, in contextul in care media europeana este la 80%.

Potrivit lui Biris, Bulgaria ne-a luat-o cu mult in fata, reusind sa colecteze pe partea de TVA 85%.

Biris isi aduce aminte si de pozitia fostului vicepresedinte al PNL, Dan Radu Rusanu, actualul sef al ASF, care la inceputul anului critica dur FMI-ul pentru politica fiscala pe care a impus-o Romaniei.

"Orice student la economie stie ca intr-o perioada de criza nu se cresc impozitele si taxele. Cresterea TVA la 24% si taierea salariilor cu 25% nu puteau aduce crestere economica. Aceste masuri nu au fost impuse de FMI, dar, citez: «Au fost acceptate de noi»", spunea Rusanu in ianuarie.

De altfel, imediat dupa aparitia zvonurilor cota unica a iscat ironii si replici dure in cadrul coalitiei de guvernamant, in contextul in care ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, s-a declarat impotriva unei astfel de masuri fiscale.

Se pregateste cea mai mare crestere a fiscalitatii din ultimii 20 de ani?

Si managing partner-ul RSM Scot, Dan Schwartz, considera aceasta idee absurda si avertizeaza asupra efectelor negative pe care ar putea sa le aiba majorarea cotei unice pe tot lantul economic.

"Nu este vorba doar de majorarea impozitului pe profit, dar cota unica se aplica si direct pe salarii sau veniturile PFA. Fara deduceri suplimentare, o astfel de masura ar insemna cea mai mare crestere a fiscalitatii din ultimii 20 de ani", subliniaza Schwartz.

El este de parere ca economia romaneasca nu suporta nici macar actualul sistem de taxe, care incurajeaza evaziunea fiscala, iar mediul de afaceri nu va putea sustine o crestere a salariilor in conditiile in care cota unica va avea impact direct asupra venitului net al angajatilor.

"Companiile nu isi vor permite sa acopere veniturile pierdute de angajati ca urmare a taxarii suplimentare a salariilor si de aceea ce se va castiga la consum din reducerea TVA se va pierde din impozitarea salariilor si poate si mai mult", avertizeaza Schwartz.

Totodata, Romania va suferi la fel de mult in ceea ce priveste competitivitatea, acolo unde cota unica de 16% ne plasa in fruntea clasamentului, alaturi de Bulgaria (10%) si Ungaria (12%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri