Presedintele Traian Basescu a declarat la "Gala Mediatorilor 2013", ca le doreste participantilor la eveniment sa le reuseasca medierile mai bine decat i s-a intamplat lui, mentionand ca trebuie sa recunoasca faptul ca lui nu i-au "reusit grozav".

Seful statului a participat la "Gala Mediatorilor 2013", eveniment organizat de Consiliul de Mediere, unde a primit si un premiu, el spunand ca nu e convins ca il merita, dar ca il bucura, "ca simbolistica".

Mie nu mi-a reusit grozav.

"Eu recunosc ca prin Constitutie sunt mediatorul constitutional in societatea romaneasca, in relatiile societatii cu institutiile, in relatiile intre institutii. Dar trebuie sa recunosc faptul ca mie nu mi-a reusit grozav. Iar dumneavoastra va doresc din tot sufletul sa va reuseasca medierile mai bine decat mi-a reusit mie, pentru ca, prin natura muncii dumneavoastra, dumneavoastra lucrati foarte aproape de oameni, presedintele lucreaza cu institutii, de multe ori, e mai dificil", a spus Basescu, in discursul rostit la eveniment.

Presedintele Traian Basescu a mai aratat ca este esential ca, atunci cand o mediere se incheie, ambele parti sa stie perfect, sa inteleaga perfect lucrurile asupra carora au convenit si, adesea, astfel de intelegeri sunt mai trainice decat hotararile judecatoresti, pentru ca sunt facute in deplina cunostinta de cauza.

Citeste si:
Mai multe ONG-uri solicita interventia presedintelui Iohannis
Mai multe ONG-uri solicita...

"Avantajul pe care il aveti si este extraordinar este acela ca de la dumneavoastra ambele parti pleaca multumite, ceea ce aproape niciodata nu se intampla in justitie. Intotdeauna cel care pierde va spune ca a fost nedreptatit. Sigur ca va spune pe nedrept ca a fost nedreptatit, pentru ca judecatorul este corect, aplica legea. Dar intelegerea unei parti, a celei care pierde, de regula, este aceea ca a fost nedreptatit, pentru ca el de aceea s-a dus in instanta, sa isi gaseasca dreptatea. Iar daca nu este dreptatea lui, inseamna ca nu e drept", a mai declarat Traian Basescu.

Hotararile dumneavoastra sau hotararile partilor, mediate de dumneavoastra, nu au puterea unui act din instanta.

Seful statului a mai aratat ca oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca mediatorii nu sunt judecatori. "Faceti niste bune oficii. Hotararile dumneavoastra sau hotararile partilor, mediate de dumneavoastra, nu au puterea unui act din instanta", a mentionat el.

Potrivit presedintelui Basescu, aceste hotarari pot fi mult mai trainice si pot face ca oamenii sa plece de la mediere, in cele din urma, prieteni sau respectandu-se unul pe altul, ceea ce nu intotdeauna se intampla in instante.

Citeste si:
Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Firea, Basescu si Nicusor Dan
Sondaj CURS pentru Primaria...

"Am vazut de multe ori si primesc petitii, cei din CSM stiu pentru ca le trimit catre ei, in care oamenii imi scriu: «Domnul presedinte, nu ati avut dreptate!», pentru ca pe hotararea judecatoreasca scrie: «Noi, presedintele Romaniei». Si, uite, asa, ajung de multe ori sa fiu acuzat ca am judecat ceva ce nici nu stiu", a mai spus seful statului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Proiect de lege: Suspendarea, la cerere, a ratelor bancare
Setari Cookie-uri