Avocatul Madalin Niculeasa considera ca un demers de neplata a taxelor in semn de protest pentru masurile fiscale anuntate de Guvern poate sa isi gaseasca si fundamentarea juridica. "Nu este departe ziua in care Curtea Constitutionala sau Avocatul Poporului vor verifica ce da statul inapoi pentru taxele pe care le platim".

Intrebat despre succesul unui astfel de demers, care castiga tot mai multi adepti dupa masurile agresive ale Guvernului in ceea ce priveste fiscalitatea, Niculeasa a explicat ca nu exista un text de lege care sa stipuleze ca un contribuabil poate alege sa nu isi plateasca taxele daca statul nu ii da explicatii despre ce face cu banii lui.

"Este insa un puzzle care trebuie construit din mai multe jurisprudente si din diverse texte de lege", spune avocatul coordonator al Niculeasa Law Office.

El precizeaza ca daca in urma cu cativa ani nu exista nicio legatura intre taxele pe care le platesti si serviciile pe care statul le ofera, in prezent lucrurile s-au mai schimbat si, in cazul taxei de timbru judiciar, se face o legatura directa intre "taxele platite si serviciile primite de la Ministerul de Justitie".

"Un astfel de demers de neplata a taxelor poate fi fundamentat juridic, chiar daca sunt sanse mici ca el sa fie acceptat in prima faza de un judecator", afirma avocatul.

De altfel, Niculeasa declara public recent ca nu isi va mai plati taxele locale, dezamagit de faptul ca primaria nu utilizeaza eficient banii contribuabililor.

Nici Luisiana Dobrinescu, avocat fondator al firmei Dobrinescu Dobrev, nu crede ca un contribuabil poate sa scape in justitie de plata impozitelor, dar poate in schimb sa puna statul in dificultate indreptandu-se impotriva autoritatilor in Justitie.

Definitia unei taxe este contravaloarea efectuarii unui serviciu public si aici, precizeaza Dobrinescu, un contribuabil are posibilitatea sa faca contestatii, daca nu este multumit de serviciul prestat de stat, insa in cazul impozitelor nu se poate face nimic.

"Un contribuabil nu poate contesta nici oportunitatea introducerii unui impozit si nici cota stabilita de autoritati", subliniaza Luisiana Dobrinescu, precizand ca legea contenciosului administrativ 554/2004 este suficient de clara in acest sens.

Tot ce poate un contribuabil ca sa tachineze statul ar fi sa apeleze la legea accesului la informatiile publice pentru ca autoritatile publice sa justifice banii din tax si impozite, insa se vor vedea doar cifrele mari si ce se intampla cu acei bani si nu ceea ce se intampla cu banii fiecaruia dintre noi.

De asemenea, un grup de 100.000 de cetateni cu drept de vot pot sa initieze un proiect de lege prin care sa reduca cota unui impozit, dar asta nu garanteaza ca respectivul proiect de lege ce va ajunge pe ordinea de zi a Parlamentului va si trece prin vot.

Insa, nicio initiativa ce vizeaza o greva fiscala nu va putea trece nici de Parlament si nici de Curtea Constitutionala.

Dupa masurile fiscale anuntate de Guvernul Ponta, care reprezinta o agravare fara precedent a fiscalitatii, au aparut ca ciupercile dupa ploaie petitii, critici dure si amenintari de intrare in greva fiscala.

De exemplu, managerul de proiecte Catalin-Teodor Dogaru anunta pe blogul personal ca de la 1 decembrie 2013, pentru a plati in continuare taxele si impozitele aferente (CAS, cota unica etc. etc.) trebuie sa primeasca de la premierul Victor Ponta si de la ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, documente justificative pentru cheltuielile din banii publici pe luna anterioara, extrase de cont pentru conturile in care ajung banii incasati (Trezorerie, Minister, Casa de Asigurari si toate celelalte institutii care beneficiaza din plin de bani) din luna anterioara sau cartea de identitate a celor doi oficiali si documentele de investitura in functie.

Citeste aici toate cerintele contibuabilului Catalin-Teodor Dogaru.

Wall-Street.ro va incurajeaza sa comentati. Credeti ca un astfel de demers de neplata a taxelor si impozitelor poate avea succes?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri