Daca in 1997 Romania era o tara riscanta in care descalecau doar oportunisti si cowboys, acum este o economie matura, fara riscuri majore, potrivita pentru investitorii strategici si pe termen lung, sustine Jan Glas, managing partner-ul firmei de consultanta TPA Horwath.

"Ramane o tara de oportunitati, dar este mult mai matura. In '97 inca nu stiai incotro se indereapta tara si era un risc mare sa investesti, dar acum nu mai este niciun risc. Romania s-a transformat de la o tara pentru oportunisti si cowboys la o economie pentru investitori strategici si pe termen lung, ceea ce e mult mai bine", subliniaza Glas.

El crede ca va urma un nou boom investitional in Romania in momentul in care economiile din Vest vor iesi din criza.

"Sunt foarte multe firme in Occident cu apa pana la gat. Daca ele trec de criza, si Germania joaca un rol foarte important aici, sunt convins ca primul pas este sa vina in Europa Centrala si de Est pentru a investi. Aceste firme realizeaza acum ce greseala au facut ca nu au investit acum 10 ani in aceasta regiune, intrucat concurentii lor care aveau centre de productie in Slovacia sau Romania supravietuiesc mult mai usor", precizeaza specialistul TPA Horwath.

Insa acest al doilea val de investitii nu va mai fi in sectorul financiar, ci in productie si in segmente generatoare de exporturi.

"Suntem mai bine pozitionati sa atragem investitiile straine decat acum 3 ani. Faptul ca nu mai scrie presa internationala despre lupta presedinte prim-ministru este un lucru bun. Suntem mai bine pozitionati decat Ungaria? In mod sigur, da. Mai bine pozitionati decat Slovacia? Avem un mare avantaj. Nu avem euro. Noi cel putin mai avem politica monetara si devalorizarea leului este posibila. Fata de Bulgaria? Din fericire pentru noi au si ei probleme cu politica, fiscal stau mai bine decat noi, dar noi avem 20 de milioane de oameni, iar ei au doar 7 milioane . Eu cred ca Romania are extrem de multe avantaje", concluzioneaza Jan Glas.

Totusi, managing partner-ul TPA Horwath atrage atentia ca Romania trebuie sa faca progrese si in ceea ce priveste reducerea evaziunii fiscale, "nu cea facuta de SRL-uri, ci acea evaziune mare din sectorul energetic". Fondurile structurale sunt un alt aspect intens dezbatut la care Romania se face de ras.

Cum este posibil sa primesti un cadou de 25 mld. de euro de la unchiul tau din Bruxelles si sa zici <Stii, nu prea avem nevoie> sau avem nevoie, dar este ca o cearta intre copii si nimeni nu ajunge sa primeasca acesti bani. Este grav daca ne comparam cu Polonia care a utilizat 100% din fonduri.

Glas critica si faptul ca Romania importa in continuare mancare, desi are un potential agricol imens.

"In Belgia, de exemplu, daca am decis acum sa investesc 50 mil. de euro intr-o fabrica, ma confrunt cu problema locului. Nu am niciun teren liber. In Romania, insa, avem chiar prea mult loc", a adaugat Jan Glas.

Eu cred ca Romania este locul unde trebuie sa vii daca vrei sa investesti acum, pentru ca aici va fi cresterea mare in viitor, cu conditia sa reusim sa tinem acesti 20 de milioane de oameni in tara.

"Chiar daca nu vor ramane 20 de milioane de oameni, pentru ca eu cred ca va scadea populatia pana la 16-17 milioane, tot poti sa faci ceva. Dar sa facem copii odata. Ma uit in firma mea, 85 de oameni, 65 de fete, cea mai fertila perioada din viata lor, intre 22 si 35 de ani, facem Christmas Party, vine Mos Craciun si vad 15 copii. Avem doar 6 fete in concediu de maternitate, ceea ce este foarte putin", concluzioneaza Glas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri