Parlamentarii romani si-au atribuit o imunitate care le permite sa se sustraga sanctiunilor prevazute pentru coruptie, coalitia socialistilor si liberalilor anuland in Parlament toate eforturile din ultimii ani in vederea combaterii flagelului, comenteaza Le Monde, citat de Mediafax.

Potrivit publicatiei, coalita aflata la putere, care controleaza 70% din mandatele de parlamentari, a votat marti o serie de amendamente la Codul Penal, catalogate de catre presedintele roman Traian Basescu drept "extrem de grave, deoarece aneantizeaza munca institutiilor anticoruptie". "Politicienii se plaseaza din nou deasupra legii", adauga seful statului roman, care se opune coalitiei aflate in prezent la putere din mai 2012.
Parlamentul de la Bucuresti "risca sa decribilizeze o tara care, de la adrerarea sa la UE in 2007, este supusa de catre Bruxelles unui Mecanism de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei", comenteaza Le Monde.
Comisia Europeana (CE) a avertizat miercuri Bucurestiul cu privire la derapaje in lupta impotriva coruptiei. "Conflictele de interese, integritatea si aplicarea regulilor de combatere a coruptiei sunt probleme acoperite de MVC", a declarat Mark Gray, un purtator de cuvant CE. Intr-un comunicat, ambasada americana a recurs, in aceeasi zi, la un limbaj mai direct, denuntand un atac la adresa justitiei. "Actiunea Parlamentului se indeparteaza de la principiile transparentei si statului de drept. Este un regres pentru Romania", afirma ea, iar ambasada olandeza si-a exprimat ingrijorarea.
Parchetul national anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala pentru Integritate (ANI), "cheile de bolta ale cruciadei impotriva coruptiei", in opinia Le Monde, au ramas fara putere asupra alesilor. "Legislatia romaneasca va intra in contradictie cu conventiile internationale anticoruptie pe care Romania le-a ratificat", afirma miercuri DNA intr-un comunicat, adaugand ca "in acest moment 28 de parlamentari sunt in procese, iar o parte dintre ei au fost condamnati", aminteste publicatia franceza.
Insa alesii romani par sa ignore ingrijorarile exprimate la nivel national si international. Ei sunt pregatiti sa continue demersul, anuntand o noua lege de amnistiere care le va permite politicienilor corupti aflati in prezent la inchisoare sa fie eliberati si sa candideze in urmatoarele alegeri europene, adauga Le Monde. "Cand sunt atacate in acest fel institutiile democratice ale unei tari, acest lucru se numeste lovitura de stat", este citat Basescu declarand de catre publicatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri