Wall-Street.ro continua seria de interviuri cu consultanti si avocati de business despre bilantul anului 2013 si estimari cu privire la evolutia economiei in 2014. Raspunde Daniela Nemoianu, partener in cadrul KPMG Romania.

"In contextul unui flux redus de investitii straine catre Romania si de presiune sporita prin fiscalitate excesiva, evaziune si imprevizibilitate a cadrului legislativ, piata M&A va ramane gripata", afirma Daniela Nemoianu, Executive Partner in cadrul KPMG Romania.

In opinia sa, Romania este privilegiata printr-un potential de dezvoltare impresionant in mai multe arii, iar provocarea este deblocarea acestui potential prin actiuni structurate strategic, intr-un model de tara competitiv pentru generatiile viitoare. "Pe termen scurt, sunt convinsa ca vom avea in continuare rezultate pozitive notabile in agricultura, IT, energie&resurse, retail&comert online, servicii financiare. Cresteri mai ponderate vor fi in domeniile auto, telecomunicatii, constructii, si sunt de asteptat presiuni sporite in zonele de industrie alimentara si industrie grea (metalurgie, chimic etc)."

Consultantii KPMG se asteapta ca 2014 sa fie un an intens pe linia fuziunilor in scopul sinergiilor de grup, dar si in anumite domenii specializate, precum servicii financiare, IT, retail.

Potrivit Danielei Nemoianu, programele guvernamentale vor accelera in zona fondurilor europene, infrastructurii, agriculturii, descentralizarii, privatizarilor si listarilor. "Sunt urgente importante, care nu mai pot fi amanate." Din pacate, adauga reprezentanta KPMG, evolutiile globale nu sunt favorabile unui apetit competitiv pentru proiectele de privatizare din Romania. Esecurile incercarilor precedente sunt un element suplimentar de rezerva, asa ca prudenta ar indemna catre planuri contingente de restructurare si buna administrare din partea guvernului roman, acolo unde este fezabil.

Foarte multi consultanti vorbesc despre o presiune tot mai mare pe onorarii. Vor mai scadea onorariile in 2014? "Orice tactici extreme de pret scazut pot afecta grav, direct sau indirect, calitatea serviciilor, a resurselor specializate alocate si pot ridica exponential riscurile proiectelor", raspunde Daniela Nemoianu. Ea da exemplul dezastruos al folosirii excesive si superficiale a criteriului pretului celui mai scazut in licitatiile publice pentru servicii si lucrari. "Rezultatul sunt mii de proiecte executate prost sau esuate."

In ansamblu, 2014 se anunta un an strategic, intens si dificil pentru Romania, potrivit KPMG. "In fata noastra se afla prioritati diverse cu impact major pe termen mediu si lung, in incercarea de a contura un model competitiv de tara." Daniela Nemoianu aminteste aici semnarea si implementarea noului Acord de Parteneriat cu Comisia Europeana pentru perioada de programare 2014-2020, accelerarea absorbtiei fondurilor europene si a dezvoltarilor de infrastructura, intarirea capacitatii administrative si descentralizarea, alegerile euro-parlamentare, alegerile prezidentiale, reforma sistemului fiscal (ANAF), privatizari si listari, noi initiative privind gestionarea sustenabila a resurselor naturale

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri